Tρεις ξεχωριστές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ φώναξαν στελέχη του ΠΑΜΕ, αγρότες, μέλη εργατικών σωματείων, του ΕΚΘ, του Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων φορέων, σε τρεις ξεχωριστές πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.
Συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ φώναξαν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, εργατικών σωματείων, του ΕΚΘ, του Κοινωνικού Φόρουμ και άλλων φορέων, σε τρεις ξεχωριστές πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Οι πορείες, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου.
Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα μέλη του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και εργατικών σωματείων. Λίγο πριν τις 7, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία, στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν τέσσερα τρακτέρ, και μέσω της οδού Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός μιλούσε προς τους παραγωγικούς φορείς.
Οι διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας, αλλά και μπροστά από το συνεδριακό κέντρο, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το γυμναστήριο του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Την ίδια ώρα το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ (παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη), το Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, η ΟΚΔΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη, σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων και συμβασιούχων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου με ομιλίες εκπροσώπων τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, των ΗΠΑ, αλλά και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», όπου και διαλύθηκαν.
Ωστόσο, το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και συνέχισε την πορεία του προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή, όπου και διαλύθηκε.
Εξάλλου, στην πλατεία της Καμάρας συγκεντρώθηκαν μέλη της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης» και άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τα οποία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα του κεντρικού πανό των διαδηλωτών ήταν: «Όχι στην εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων – Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Βασίλη Τζωρτζάτο».
Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, όπου οι διαδηλωτές κατάφεραν και κατέβασαν και έσπασαν μια κάμερα από κολώνα. Να σημειωθεί ότι από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι και το πέρας των διαδηλώσεων οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστοί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, δημιουργώντας ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.