
Διαβεβαιώσεις υπουργών ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού
Ανυπόστατες θεωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης τις αιτιάσεις για αύξηση της τιμής του ψωμιού, καθώς, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών στα σιτηρά.
27
Ανυπόστατες θεωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης τις αιτιάσεις για αύξηση της τιμής του ψωμιού, καθώς, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών στα σιτηρά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διεθνείς τιμές σκληρού σίτου υποχωρούν διεθνώς και στην ΕΕ σήμερα το μαλακό σιτάρι αποτιμάται σε 145 ευρώ για κάθε τόνο, έναντι 170 ευρώ τον τόνο πέρυσι, ενώ το σκληρό σιτάρι προέλευσης χωρών της Μαύρης Θάλασσας υποχώρησε στα 120 ευρώ/τόνο, σημειώνοντας επίσης μείωση σε σχέση με το 2003.
Ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι «δεν δικαιολογούνται ανησυχίες για αυξήσεις στις τιμές προϊόντων που παράγονται από άλευρα, αφού οι τιμές των δημητριακών στην ελληνική στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις περυσινές».
Όπως αναφέρει η Ημερησία, την ίδια στιγμή εντείνεται το αδιέξοδο για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής σκληρού σίτου από τις αλευροβιομηχανίες, καθώς η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον κ. Τσιτουρίδη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και μεταποίησης, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπήρχε τεταμένη ατμόσφαιρα, ενώ αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των αλευροβιομηχάνων και εισαγωγέων με δηλώσεις τους τόνιζαν ότι είναι «όμηροι της πολιτικής των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, σε ένα εκβιαστικό περιβάλλον που βάζει εμπάργκο στις εισαγωγές».
Πάντως, ο εκπρόσωπος του κλάδου των αλευροβιομηχάνων κ. Λούλης διέψευσε ότι απείλησε με αυξήσεις 20% και μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του, καθώς, όπως είπε, εννοούσε ότι αντί των 0,30 ευρώ το κιλό, το αλεύρι που θα παράγονταν από εισαγόμενα σιτηρά θα κόστιζε 0,25 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Λούλης «τώρα θα αναγκαστούμε να δώσουμε το αλεύρι αντί 0,27-0,28 ευρώ το κιλό στην αρτοβιομηχανία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο για φιλοξενία δύο μικρά παιδιά μετά τον ξυλοδαρμό της μητέρας τους από τον πατέρα τους
- Βανδαλισμούς στο δημόσιο χώρο καταγγέλλει ο δήμος Καστοριάς
- Τα… μαθηματικά της τελευταίας αγωνιστικής στη Euroleague – Όλα τα σενάρια και οι πιθανοί συνδυασμοί για εξάδα και play in (pics)
- H περίπτωση του υπερφυσικού μπεμπέ – Τα μωρά των Νεάντερταλ ήταν γιγάντια
- Αλέξις ντε Τοκβίλ: Ένας φιλελεύθερος νέου τύπου
- Αρμενία: Υπό κράτηση πρόσωπα της φιλορωσικής αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του Ιουνίου


