
Δεύτερη ευκαιρία σε ορισμένους συμβασιούχους δίνει η κυβέρνηση
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο δίνει η κυβέρνηση σε έναν σημαντικό αριθμό συμβασιούχων, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
38
Μια «δεύτερη ευκαιρία» για να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο δίνει η κυβέρνηση σε έναν σημαντικό αριθμό συμβασιούχων, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή προβλέπεται η μοριοδότηση όσων θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Με τη νέα ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος υποχρεούνται οι διοικήσεις των δημόσιων φορέων να προσλαμβάνουν το 50% του προσωπικού με βάση την πείρα, γεγονός που σημαίνει ότι αποκτούν προτεραιότητα -έναντι των συνυποψηφίων τους- οι συμβασιούχοι που μετέχουν στους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με Το Βήμα, την Τετάρτη, με το υπό κατάθεσιν νομοσχέδιο αίρονται μια σειρά «απαγορευτικές διατάξεις», που περιείχοντο στο Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου οι συμβάσεις να χαρακτηριστούν ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», και έχουν αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν αυτόματα τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου για τη μοριοδότηση, με το οποίο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα απορροφηθούν στο Δημόσιο περίπου 60.000 συμβασιούχοι τα προσεχή δύο χρόνια, προβλέπει τα εξής: Πρώτον, υποχρεούνται οι φορείς του «στενού» και ευρύτερου δημοσίου τομέα να προχωρήσουν σε προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού, στις οποίες το 50% θα είναι συμβασιούχοι. O ανάλογος νόμος Σκανδαλίδη που ισχύει ως σήμερα και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2004 προέβλεπε ποσοστό 40%.
Με τη νέα ρύθμιση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 10%. Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είχε αφήσει επανειλημμένως να εννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, ήταν το ποσοστό αυτό να κυμανθεί γύρω στο 60%, ώστε να(επανα)προσληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμβασιούχων.
Με την επιλογή αυτή όμως διαφώνησε το ΑΣΕΠ, το οποίο σε εισήγησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ποσοστό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50%. Το βασικό όμως είναι ότι η νέα ρύθμιση δεν αφήνει -όπως συνέβαινε με τον νόμο του κ. Σκανδαλίδη- στη διακριτική ευχέρεια των φορέων να προκηρύσσουν θέσεις λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, αλλά τους υποχρεώνει να το κάνουν.
Δεύτερον, δεν τίθενται ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εκείνες που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο έληξαν οι συμβάσεις τους, καθώς δεν θα ισχύει το τρίμηνο που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα ως το ανώτερο διάστημα που μεσολαβεί από τη διακοπή της μιας σύμβασης ως την υπογραφή της νέας.
Επίσης, ο χρόνος απασχόλησής τους (18μηνο, 24μηνο) μπορεί να καλύπτεται ακόμη και από μία μόνο σύμβαση.
Τρίτον, στις σχετικές για την πρόσληψη προσωπικού προκηρύξεις των φορέων του Δημοσίου που θα καταρτίζονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ προβλέπεται ότι μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται στο Δημόσιο από το 1995 ως τις 31/12/2004, όταν θα έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ οι ρυθμίσεις που εισάγει το νέο νομοσχέδιο.
Τέταρτον, τα μόρια τα οποία θα λαμβάνουν οι συμβασιούχοι για την κατά προτεραιότητα πρόσληψή τους θα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον χρόνο απασχόλησής τους στο Δημόσιο. Ήτοι, από το αν οι συμβάσεις τους θα είναι 24μηνες, 12μηνες, 8μηνες, 6μηνες κτλ. Εξυπακούεται ότι ο μεγαλύτερος χρόνος απασχόλησης θα συνεπάγεται και αυξημένο αριθμό μορίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές την Τρίτη
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;


