71

Παράταση 24 ωρών έδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι οι εξτρεμιστές που κρατούν ομήρους δύο Γάλλους δημοσιογράφους στο Ιράκ, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει το νόμο για την κατάργηση της ισλαμικής μαντήλας στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε την παραπάνω είδηση χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, με τη σημείωση ότι το προηγούμενο τελεσίγραφο εξέπνευσε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, λίγο νωρίτερα, το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει βίντεο, στο οποίο οι απαχθέντες Ζορζ Μαλμπρινό και Κριστιάν Σεσνό, που κρατούνται όμηροι από τον αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ», εμφανίζονται να καλούν τους συμπατριώτες τους να διαδηλώσουν κατά του νόμου που καταργεί τα θρησκευτικά σύμβολα, μεταξύ των οποίων και η ισλαμική μαντήλα, στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας, προκειμένου να ασκήσουν με τον τρόπο αυτό περαιτέρω πίεση στη γαλλική κυβέρνηση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο διπλωματική πηγή στην Ιορδανία, μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Αμάν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων ομήρων.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιορδανία ο Μπαρνιέ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Μαρουάν Μοασέρ, και θα γίνει δεκτός από το βασιλιά Αμπντάλα.

Νωρίτερα, ο Μοασέρ είχε δηλώσει ότι κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του την Τρίτη θα εκφράσει την προθυμία της Ιορδανίας να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, την απαγωγή των οποίων καταδίκασε τη Δευτέρα και ο Λευκός Οίκος.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ