36

Μία ημέρα αφότου χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, οι σωφρονιστικές αρχές του Ισραήλ έστησαν ψησταριές στα προαύλια των φυλακών και διέταξαν τους δεσμοφύλακες να τρώνε επιδεικτικά φαλάφελ.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι ελπίζουν πως η τακτική αυτή θα πείσει τους περισσότερους από 1.500 κρατούμενους να διακόψουν την απεργία, την οποία ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Ha aretz και Ma ariv, εκτός από την τοποθέτηση των ψησταριών οι διευθύνσεις των φυλακών έδωσαν εντολή να ετοιμαστούν και γλυκά στις κουζίνες των ιδρυμάτων.

Πάντως, εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι μέθοδοι αυτές δεν αποτελούν επίσημη πολιτική και πως οι δεσμοφύλακες μπορούν με δική τους πρωτοβουλία να χρησιμοποιούν μέσα που οι ίδιοι θεωρούν αποτελεσματικά για να σταματήσουν την απεργία.

«Δεν πρόκειται για επίσημη πολιτική, αλλά είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε ορισμένες φυλακές με πρωτοβουλία των δεσμοφυλάκων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Σαρόν Γκούτμαν.

Η απεργία πείνας που ξεκίνησε σε τέσσερις φυλακές θα επεκταθεί την Τετάρτη στο σύνολο των 7.500 Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Λέσχη Κρατούμενων, η βασική ένωση υπεράσπισης των φυλακισμένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λέσχης Ισα Καρακέα, στην απεργία θα συμμετάσχει και ο ηγέτης της Φατάχ στη Δυτική Όχθη Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή της Μπιρσεβά.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ είχε δηλώσει ότι αδιαφορεί για τη διαμαρτυρία. «Όσον αφορά εμένα, μπορούν να απεργήσουν για μία ημέρα, ένα μήνα, μέχρι θανάτου. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτή την απεργία και θα είναι σαν να μη συνέβη ποτέ» δήλωσε ο Τσάχι Χάνεγκμπι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό