Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Το Ιράκ σταμάτησε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 1991, σύμφωνα με τον επικεφαλής του

Το Ιράκ σταμάτησε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 1991, σύμφωνα με τον επικεφαλής του

Το Ιράκ τερμάτισε το πρόγραμμά του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων το 1991 και δεν το συνέχισε έκτοτε, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας -επί ηγεσίας Σαντάμ Χουσεΐν- Τζαφάρ Ντία Τζαφάρ.

31

Το Ιράκ τερμάτισε το πρόγραμμά του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων το 1991 και δεν το συνέχισε έκτοτε, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας -επί ηγεσίας Σαντάμ Χουσεΐν- Τζαφάρ Ντία Τζαφάρ.

Μιλώντας στο BBC, ο Τζαφάρ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις και οι επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών συνετέλεσαν στη διακοπή του προγράμματος οριστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ανέφερε επίσης ότι τα προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων της Βαγδάτης καταστράφηκαν μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (1991) και δεν συνεχίστηκαν ποτέ και μάλιστα, έπειτα από σχετική εντολή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα συγκεκριμένα όπλα -τα οποία, σημειωτέον, δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ στο Ιράκ- υπήρξαν ένα εκ των ισχυρότερων επιχειρημάτων για την έναρξη του δεύτερου πολέμου κατά του Ιράκ από Αμερικανούς και Βρετανούς το 2003.

Ο Τζαφάρ Ντία Τζαφάρ υπήρξε επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράκ για σχεδόν 25 χρόνια. Ισχυρίζεται ότι χρειάζονταν λίγα χρόνια ακόμη, έως ότου το ιρακινό καθεστώς κατασκευάσει την πυρηνική βόμβα.

Ωστόσο, το Ιράκ δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει πρόσβαση στα υλικά που χρειαζόταν για κάτι τέτοιο, δεδομένων των κυρώσεων που ίσχυαν από το 1990.

Ο πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος προσέθεσε ότι ο Σαντάμ ήλπιζε στη σύντομη άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Ιράκ δεν είχαν πλέον καμία σημασία από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Βρετανία έγιναν οι αντίπαλοί του.

«Είχαμε λάβει εντολές να παραδώσουμε τον εξοπλισμό στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Και εκείνοι είχαν εντολές να καταστρέψουν τον εξοπλισμό που τους παραδώσαμε» εξήγησε ο Τζαφάρ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «υπερβολές» όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ. Πιστεύει πάντως ότι ήταν σημαντικό για το Ιράκ να έχει πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής και προσπάθησε να επιτύχει αυτό το σκοπό «για πατριωτικούς λόγους»…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies