
Εντολή να αποχωρήσει από το Ιράκ αναμένει ο στρατός των Φιλιππίνων
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα αποχωρήσουν από το Ιράκ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σωθεί ο Φιλιππινέζος που κρατείται όμηρος από αντάρτες και απειλείται με αποκεφαλισμό.
38
Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων είναι έτοιμες να αποσυρθούν από το Ιράκ, αλλά «αναμένουν» την επίσημη σχετική κυβερνητική διαταγή, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπός τους, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Ραφαέλ Σεγκούις, ο οποίος μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανήγγειλε την αποχώρηση των δυνάμεων των Φιλιππίνων από το Ιράκ «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να σωθεί η ζωή του Φιλιππινέζου οδηγού που κρατείται όμηρος από Ιρακινούς αντάρτες και απειλείται με αποκεφαλισμό.
Δεν είναι σαφές εάν η αποχώρηση των 50 περίπου ανδρών του στρατού των Φιλιππίνων θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την 20ή Αυγούστου, ημερομηνία που έχει ήδη ορίσει η Μανίλα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης με την ομηρία του Αντζελο ντε λα Κρους.
«Δεν έχουμε λάβει διαταγές σχετικά με την αποχώρηση» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Ντάνιελ Λούσερο στο Reuters. «Είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε το σχέδιο αποχώρησης» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταρτισθεί με την αποστολή της δύναμης, ένα χρόνο πριν.
«Προς το παρόν δεν μπορώ να σας δώσω λεπτομέρειες. Αναμένουμε οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών» κατέληξε ο ίδιος.
Λίγες ώρες νωρίτερα και απαντώντας στο τελεσίγραφο των Ιρακινών ανταρτών, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Φλιππίνων είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Οι Φιλιππίνες θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ το συντομότερο δυνατό. Σε απάντηση του αιτήματος σας, οι Φιλιππίνες θα αποσύρουν τις δυνάμεις ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό».
Από την άλλη, η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Ιράκ με στόχο την επαρκέστερη προστασία των Αυστραλών διπλωματών και του προσωπικού της που εκπαιδεύει τον Ιρακινό στρατό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Χιλ.
Ο Χιλ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προωθεί το διπλασιασμό των ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων της στο Ιράκ και αποστέλλει επιπλέον 30 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στην χώρα, αυξάνοντας τη συνολική δύναμη ασφάλειας της Αυστραλίας σε 120 άνδρες και το συνολικό αριθμό των Αυστραλών που εκτελούν καθήκοντα στο Ιράκ σε 120.
«Η απειλή από εκρηκτικούς μηχανισμούς» είπε ο Χιλ εξηγώντας το λόγο της αποστολής των τεθωρακισμένων «είναι πλέον μεγαλύτερη από ό,τι μερικούς μήνες πριν».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Αμαλιάδα: Ξυλοκόπησαν 42χρονο πατέρα επειδή τους έκανε παρατήρηση για τις κόντρες με μηχανές
- Ντε Λα Φουέντε: «Αντιμετωπίσαμε μία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, αλλά αυτοί αντιμετώπισαν την καλύτερη ομάδα στον κόσμο»
- Μεσσηνία: 48χρονη Γαλλίδα τουρίστρια εντοπίστηκε νεκρή σε πισίνα ξενοδοχείου
- Προ των πυλών η λειτουργία του νέου ψηφιακού ΜΙΔΑ – Στο στόχαστρο τα αγροτικά ακίνητα, υψηλά πρόστιμα
- ΗΠΑ – Ιράν: Νέες συγκρούσεις και απειλές Τραμπ για πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές αν δεν υπάρξει συμφωνία
- Ο Ινφαντίνο συζητεί με τον Τραμπ και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2029!


