31

Αρνητική εξέλιξη για την ανάληψη ευρωπαϊκού αξιώματος από τον Κώστα Σημίτη προέκυψε την Τετάρτη κατά τη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των «25» στην ΕΕ, οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την προώθηση του Ευρωσυντάγματος.

Για τη συγκεκριμένη επιτροπή υπήρχε ισχυρό ενδεχόμενο να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς το όνομά του είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Τρίτη, όπου και αποφασίστηκε ο ορισμός του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλειοψηφία των μονίμων αντιπροσώπων των «25» θεωρεί ότι η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής (task force) αποτελεί ένα σύνθετο και λεπτό θέμα, αφού ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί η ΕΕ ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά των κρατών μελών, κυρίως δε αυτών που θα προκηρύξουν δημοψηφίσματα για την έγκριση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της πρότασης σύστασης της εν λόγω επιτροπής.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής είναι αμφίβολο αν το θέμα αυτό θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αν και η ολλανδική προεδρία σχεδίαζε αρχικά να συζητηθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πάντως, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι δεν ήταν αρνητικοί στην ιδέα σύστασης μιας άτυπης επιτροπής, αλλά εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο η εν λόγω επιτροπή να ενταχθεί στους επίσημους θεσμούς της ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ