
Ασφαλή τα περισσότερα αντιασθματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Νέα Υόρκη: Τα περισσότερα αντιασθματικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της κύησης χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Νέα Υόρκη: Τα περισσότερα αντιασθματικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της κύησης χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα στεροειδή, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο έλεγχος του άσθματος ακόμα και με τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είναι προτιμότερος κατά τη διάρκεια της κύησης απ’ το να μένει η νόσος ανεξέλεγκτη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ιατροί θεωρούν ως έσχατη λύση τα στεροειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Kaiser-Permanente στο Σαν Ντιέγκο με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Σατς μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 2.123 ασθματικών γυναικών.
Η επεξεργασία των δεδομένων απέδειξε ότι η χορήγηση εισπνεόμενων βήτα αγωνιστών και εισπνεόμενων στεροειδών δεν σχετιζόταν με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Αντιθέτως η λήψη στεροειδών δισκίων αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 54% και τον κίνδυνο ελλιποβαρούς νεογνού κατά 80%.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Σατς εξηγεί ότι «η σχέση μεταξύ δισκίων στεροειδών και προωρότητας δεν θεωρείται αποτέλεσμα της επίδρασης του σκευάσματος, αλλά της σοβαρότητας της νόσου της εγκύου. Ωστόσο, η αξία της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορούν ανεπιφύλακτα οι ασθματικές έγκυες να συνεχίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης χωρίς να φοβούνται για την υγεία του εμβρύου».
health.in.gr
- Eurovision 2026: Απόψε ο Β’ Ημιτελικός – Η Κύπρος και ποιες χώρες διαγωνίζονται
- Kythira pass – Chios pass: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τα Voucher 250 και 300 ευρώ
- Η… προφητική ανάρτηση του Κι για την πρόκριση της Βαλένθια (pic)
- Θεσσαλονίκη: Απολογούνται οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του 54χρονου – Δεν έχει εντοπιστεί η σορός στον Λουδία
- H «ακτινογραφία» του Έλληνα συνταξιούχου – Πού κυμαίνεται η μέση σύνταξη
- Σι σε Τραμπ: Κακοί χειρισμοί στο θέμα της Ταϊβάν μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση – Το Ιράν και τα άλλα θέματα στην ατζέντα


