53

Ακόμη και τη διάθεση λιπασμάτων, που με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μετατραπούν σε εκρηκτικές ύλες, ελέγχουν οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, ελέγχονται οι ενοικιάσεις ημιφορτηγών από άτομα που θεωρούνται ύποπτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, με στόχο την κάλυψη ακόμη και του σεναρίου της κατασκευής εκρηκτικών επί ελληνικού εδάφους από τρομοκράτες, δεδομένου ότι θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη η εισαγωγή δυναμίτη ή άλλων επικίνδυνων ουσιών, οι Αρχές παρακολουθούν και καταγράφουν τις ποσότητες λιπασμάτων που διατίθενται από τις βιομηχανίες παρασκευής τους.

Όπως επισημαίνουν οι Αρχές, ορισμένου τύπου λιπάσματα μπορεί με ειδική επεξεργασία και συγκεκριμένες προσμίξεις να μετατραπούν σε εκρηκτικές ύλες. Η αστυνομία προσεγγίζει το συγκεκριμένο σενάριο με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αντίθετα από τις εκρηκτικές ύλες, τα λιπάσματα διακινούνται με ευκολία και χωρίς διατυπώσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί νιτρική αμμωνία (ουσία που χρησιμοποιείται και στα λιπάσματα) για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών, όπως στο Μπαλί το 2002 και στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, οι Αρχές συλλέγουν πληροφορίες για τις ενοικιάσεις κλειστών ημιφορτηγών από αλλοδαπούς ή άτομα που κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει την αστυνομία.

Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνεται σε τέτοιου είδους οχήματα, καθώς θα μπορούσαν να παγιδευτούν με εκρηκτικά και να χρησιμοποιηθούν ως κινητές βόμβες κατά μεγάλων στόχων, ή να αποτελέσουν κινητά αρχηγεία τρομοκρατών, που σχεδιάζουν κάποια επίθεση.

Πάντως, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες με την αρμοδιότητα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν φαίνεται να υπάρχουν πυρήνες της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ