28

Τη δυνατότητα θεσμικής κατοχύρωσης του πολίτη, προκειμένου να αποζημιώνεται ταχύτατα από το Δήμο ή τη Νομαρχία για ζημιές που υφίσταται ο ίδιος ή το όχημά του από κακοτεχνίες ή κακή συντήρηση του δημοτικού ή νομαρχιακού δικτύου, συζήτησαν την Πέμπτη ο Συνήγορος του Πολίτη και εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν τις απόψεις τους εν όψει της ολοκλήρωσης από το Συνήγορο του Πολίτη ειδικής έκθεσης με θέμα την «εξώδικη αποζημίωση θετικής ζημιάς από κακοτεχνίες οδοστρώματος», η οποία αναμένεται να κατατεθεί στον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη ο πολίτης να αποζημιώνεται άμεσα, καθ ότι σήμερα οι διαδικασίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και υπάρχει πλήρης σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμοδίων φορέων.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ ζήτησαν να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, αλλά και εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα επιτρέπει τις συγκεκριμένες δαπάνες για αποζημιώσεις και από πού θα προέρχονται οι απαραίτητοι πόροι.

Νέα συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης θα υπάρξουν επίσης επαφές με ΟΤΑ, τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΑΠΕ,ΜΠΕ