
Δεν αποσυνδέουμε Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ο Π.Μολυβιάτης
Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε για όλα τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αποσύνδεσε το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
28
Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε την Τετάρτη για όλα τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, διαπιστώνοντας συναίνεση των κομμάτων επί των στρατηγικών στόχων της χώρας.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Ανδρέας Λοβέρδος), ο Μολυβιάτης αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποσύνδεσε με την πολιτική που ακολουθεί το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι πήρε απόφαση να ταχθεί το Δεκέμβριο υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και ΕΕ.
«Εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά ουδέποτε, ούτε εγώ ούτε ο πρωθυπουργός, είπαμε ότι αποσυνδέουμε τίποτα» τόνισε ο κ. Μολυβιάτης, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει στον κ. Βενιζέλο που ζήτησε να μάθει αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση ότι η Τουρκία τηρεί πλήρως τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. «Ας περιμένουμε πρώτα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν συμφέρει τους Τουρκοκύπριους να αναγνωριστούν ως ξεχωριστή οντότητα, ενώ σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με την προσθήκη όμως «λαμβανομένου υπόψη του πλαισίου της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου».
Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη στρατηγική της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας λόγο για μονόδρομο που θα οδηγήσει στο να πάψουν τα Βαλκάνια να είναι πυριτιδαποθήκη.
Τέλος, απαντώντας στο θέμα σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα του Κρις Πάτεν για την προεδρία της Κομισιόν, διέψευσε ότι η ΝΔ συντάχθηκε με την επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη Σύνοδο δεν έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα, ενώ πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».
ΜΠΕ
- Vita: Το νέο τεύχος έρχεται αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- «Ζωτικοί Χώροι» / Vital Spaces: Εγκαίνια για την εικαστική έκθεση στο «Nō» της οδού Αντισθένους
- Κοβέσι: Υπάρχει θόρυβος γύρω από τις υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας – Έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις
- Σκύδρα: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά από σύγκρουση με ζώο
- Τραμπ: Πλήγμα από Βιρτζίνια εν όψει midterms – Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης δίνοντας ώθηση στους Δημοκρατικούς
- Τα δεδομένα με τον Ταϊρίκ Τζόουνς ενόψει playoffs της Euroleague