71

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων προς όσους πλοιοκτήτες δεν τηρήσουν τις αποφάσεις για το ισχύον ναυλολόγιο στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της ακτοπλοΐας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανήγγειλε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών πρόκειται να καταργηθεί και ότι η άσκηση του πραγματικού ελέγχου στην ακτοπλοϊκή αγορά θα ασκείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναφορικά με το καθεστώς της χορήγησης των εκπτώσεων για τα ακτοπλοϊκά πλοία, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να το λύσει «προχωρώντας σε εξορθολογισμό του συστήματος των εκπτώσεων όπως ισχύει σήμερα».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με κύριο εισηγητή τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της ΡΑΘΕ και έκαναν λόγο για αμφισβήτηση από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες της δυνατότητας επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν) στην οικονομική θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι με αναφορές του κ. Κεφαλογιάννη σε χρηματιστηριακά παιχνίδια ακτοπλοϊκών εταιρειών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή εμφάνισης καρτέλ και εναρμονισμένων πρακτικών στην ακτοπλοΐα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ