Αυξήσεις στις τιμές 8.000 φαρμάκων ζητούν οι βιομήχανοι
Αθήνα: Αυξήσεις στις τιμές 8.000 φαρμάκων ζητούν οι εμποροβιομήχανοι και οι φαρμακοβιομήχανοι. Το θέμα τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάρκεια συνάντησης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, την ώρα που τόσο ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας όσο και οι υφυπουργοί Γ.Παπαθανασίου και Γ.Σαλαγκούδης ζητούν από τους επιχειρηματίες συγκράτηση των τιμών.
Αθήνα: Αυξήσεις στις τιμές 8.000 φαρμάκων ζητούν οι εμποροβιομήχανοι και οι φαρμακοβιομήχανοι. Το θέμα τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάρκεια συνάντησης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, την ώρα που τόσο ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας όσο και οι υφυπουργοί Γ.Παπαθανασίου και Γ.Σαλαγκούδης ζητούν από τους επιχειρηματίες συγκράτηση των τιμών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΒΕΑ άνοιξαν το θέμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ωστόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δρ.Φουντουκάτος διαφοροποιήθηκε, διαβεβαιώνοντας την ηγεσία του υπουργείου για συγκράτηση των ανατιμήσεων στην αγορά.
Παράλληλα, αύξηση στις τιμές των φαρμάκων ζητούν από κοινού ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με επιστολή τους προς τον Γ.Παπαθανασίου.
Όπως υποστηρίζουν, η τιμολογιακή πολιτική των τελευταίων ετών οδηγεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε συρρίκνωση.
Οι δύο φορείς προτείνουν:
– Για πρωτότυπα φάρμακα: Καθορισμός της τιμής με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στις χώρες της ευρωζώνης.
– Για ουσιωδώς όμοια φάρμακα: Η τιμή τους να καθορίζεται με βάση το 90% του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του πρωτότυπου στις χώρες της ευρωζώνης. Προτείνουν το μέτρο να ισχύσει άμεσα για τα νέα φάρμακα και ζητούν σταδιακές αυξήσεις σε δύο χρόνια για όσα ήδη κυκλοφορούν.
– Παλαιά φθηνά φάρμακα με τιμή χονδρικής κάτω από τα 3 ευρώ. Ζητούν κλιμακωτές αυξήσεις, χωρίς κοστολογικά στοιχεία, για τα πρωτότυπα φάρμακα μέχρι ενός ευρώ, από ένα έως 2 ευρώ και από 2 έως 3 ευρώ. Για τα παλαιά ουσιωδώς φάρμακα προτείνουν οι τιμές τους να εξισωθούν με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων των αντίστοιχων πρωτοτύπων στις χώρες της ευρωζώνης.
– Ισότιμη κοστολογική μεταχείριση για τα εισαγόμενα και τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, για τα οποία ζητούν να έχουν κατ’ ελάχιστο την τιμή του αντίστοιχου εισαγόμενου χωρίς κοστολόγιο.
– Να μην μειώνονται τις τιμές των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων.
health.in.gr
- Το Ισραήλ απέλασε τους δύο ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla – Δεν απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τους
- Πάτρα: Βγήκε με όπλο στους δρόμους και άρχισε να πυροβολεί
- Διπλωματική κινητικότητα για το Ουκρανικό – Ο Πούτιν πρότεινε τον Σρέντερ ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων
- Λέσβος: Έκαψαν αυτοκίνητο πολίτη που κατήγγειλε κακοποιήσεις ζώων – H τρίτη φορά που δέχεται ανάλογη επίθεση
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής και φυσικά πήρε το χρυσό
- Τέιλορ Σουιφτ: Στην Ελλάδα μαζί με τον σύντροφο της για τον γάμο φίλου τους
- Έρχονται άλλες 200 κάμερες στους δρόμους της Αττικής – Ποιοι οδηγοί θα μπουν στο στόχαστρο
- LIVE: Άρης – ΟΦΗ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442