Νέα Ορλέανη: Ένα νέο φάρμακο φιλοδοξεί να καταργήσει τη χημειοθεραπεία στους πάσχοντες από οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας.

Σύμφωνα με τη Ελληνίδα Αποστολία Μαρία Τσιμπερίδου, ερευνήτρια στο Τμήμα Λευχαιμίας του Αντικαρκινικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, πρόκειται για το Lipo-ATRA, μια μορφή αποκλειστικά τρανς-ρετινοϊκού οξέος -δηλαδή μορφή βιταμίνης Α- η οποία συνδέεται με λιπίδια.

Σε παλαιότερες μελέτες το ATRA αποδείχθηκε εξαιρετικά ευεργετικό σε ασθενείς με προμυελοκυτταρική λευχαιμία, ενός είδους κακοήθειας του μυελού των οστών κατά την οποία μια γενετική παραλλαγή προκαλεί την παραγωγή μεγάλου αριθμού αρχέγονων κυττάρων.

«Η κλασική μέθοδος της χημειοθεραπείας με τη λήψη χαπιών από του στόματος δεν ωφελούσε τους ασθενείς, αφού η βιταμίνη Α δεν μπορούσε να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Όταν όμως την περιβάλλαμε με λιπίδια και τη χορηγήσαμε με ένεση σε πάσχοντες, διαπιστώσαμε πως δεν μεταβολίζεται και πως παραμένει επί μακρότερο χρόνο στο λιπώδη ιστό», εξήγησε η Δρ Τσιμπερίδου.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, οι ερευνητές χορήγησαν σε 34 πάσχοντες το Lipo-ATRA για τρεις μήνες και στη συνέχεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίχως παράλληλη χημειοθεραπεία, παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία της νόσου.

Εκ του συνόλου των ασθενών, οι δέκα παρέμειναν ασυμπτωματικοί για μέσο χρονικό διάστημα πέντε ετών, πράγμα που ίσχυσε και για αρκετούς από εκείνους που τελικά χρειάστηκε να λάβουν παράλληλη χημειοθεραπεία.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε ασθενείς με τόσο σοβαρή ασθένεια να θεραπεύονται δίχως χημειοθεραπεία, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό αφού η εν λόγω παραδοσιακή μέθοδος εγκυμονεί σειρά από παρενέργειες ή ακόμη απειλεί και με θάνατο πολλούς ασθενείς», κατέληξε η Ελληνίδα ερευνήτρια.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο