
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Ζάππειο την Τετάρτη ο βασιλιάς της Νορβηγίας
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε την Τετάρτη ο βασιλιάς της Νορβηγίας, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αργότερα, ο Χάραλντ Ε παρέστη σε συμπόσιο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στο Ζάππειο.
30
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε την Τετάρτη ο βασιλιάς της Νορβηγίας, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αργότερα, ο Χάραλντ Ε παρέστη σε συμπόσιο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στο Ζάππειο.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιαν Πέτερσεν.
Ο Χάραλντ Ε δέχθηκε στο ξενοδοχείο που διαμένει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, και του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Αργότερα, ο βασιλιάς συμμετείχε στο συμπόσιο του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Προκλήσεις παγκόσμιας ασφάλειας. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη».
Στο Συμπόσιο, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Νορβηγός ομόλογός του Γιαν Πέτερσεν, πρέσβεις και ακαδημαϊκοί.
Στην εισήγησή του ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι «ακόμη και με συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται δύσκολα, πόσο μάλλον χωρίς συνεργασία».
Ο κ. Πέτερσεν έκανε λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΝΑΤΟ στο νέο διεθνές σκηνικό, ο υπουργός χαρακτήρισε «τεστ αξιοπιστίας» την παρουσία του στο Αφγανιστάν, ενώ μιλώντας για το Ιράκ υπογράμμισε ότι η διεθνής στρατιωτική παρουσία κρίνεται εκεί απαραίτητη, τουλάχιστον έως ότου οι Ιρακινοί μπορέσουν να χειριστούν το θέμα της ασφάλειάς τους.
Στο συμπόσιο μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο Διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Σβέρε Λόντγκαρντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Βιολάντα»: Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης, για την έκρηξη που σκότωσε πέντε εργάτριες
- Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων
- Αν Χάθαγουεϊ: Αλλάχ, εκπροσώπηση, αντιδράσεις – «Όχι όπως η Σαμπρίνα – Είναι μουσουλμάνα; – Insallah»
- Formula 1: Αλλαγές-παρέμβαση στους κανονισμούς του 2026 για θέαμα και ασφάλεια
- Δουδωνής: Η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας μπορεί να έχει τίτλο «αμάρτησα για τον ψηφοφόρο μου»
- Σουηδία: 20 σχολεία έκλεισαν σήμερα έπειτα από απειλές που έλαβε η αστυνομία

