
Ολυμπιακό …φακέλωμα χιλιάδων πολιτών εν όψει των Αγώνων
Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών Ασφαλείας μπαίνουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο «Αρχείο Εγκληματικότητας» θα καταγράφονται στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα και η αρμόδια Αρχή ζητεί την καταστροφή του Αρχείου μετά το τέλος των Αγώνων.
43
Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών Ασφαλείας μπαίνουν όλοι -Έλληνες και ξένοι- όσοι εμπλέκονται στην προετοιμασία ή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, πρόκειται για το «Αρχείο Εγκληματικότητας», που θα συσταθεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) και στο οποίο θα καταγράφονται στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Τα στοιχεία θα παρέχονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και την ΕΥΠ.
Ειδικότερα, θα περιλαμβάνονται αρχεία με ευαίσθητα δεδομένα:
– Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης
– Εγκληματικότητας ατόμων και τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και στοιχεία όπλων και αυτοκινήτων από τα Δελτία Εγκληματικότητας της ΕΛ.ΑΣ.
– Εγκληματικότητας ατόμων με πηγές το Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα.
– Δράση ατόμων και τρομοκρατικών οργανώσεων που αφορούν την εθνική ασφάλειας με πηγή την ΕΥΠ.
Στόχος είναι ο έλεγχος των προσωπικών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη διοργάνωση (αθλητές, προσωπικό των εγκαταστάσεων, εθελοντές, παράγοντες, δημοσιογράφοι, συνοδοί και εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ή σχετικές δραστηριότητες, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια, λιμάνι κ.λπ.) ώστε να αποκλεισθούν όσοι θεωρηθούν απειλή για την ασφάλεια των Αγώνων.
Ήδη έχουν ελεγχθεί περίπου 60.000 άτομα, ενώ χιλιάδες ακόμη στοιχεία φτάνουν στη ΔΑΟΑ. Υπολογίζεται ότι από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα περάσουν τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής, από την αναζήτηση των στοιχείων, οι αρμόδιοι της ΔΑΟΑ έχουν διαπιστώσει ότι ποσοστό 4-5 τοις χιλίοις των εξεταζομένων έχουν κάποιο από τα κωλύματα για άρνηση διαπίστευσης.
Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με την άδεια και υπό προϋποθέσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ωστόσο ζητεί την καταστροφή του «Αρχείου Εγκληματικότητας» μετά το τέλος της διοργάνωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο ανησυχητικό είναι η προγραμματισμένη ένταξη όλων αυτών των στοιχείων στο ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου, Διοικήσεως, Επικοινωνιών και Πληροφοριών C4Ι, που εγκαθιστά ήδη η αμερικανική εταιρεία SAIC, στο πλαίσιο του προγράμματος ασφάλειας των Αγώνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Βιολάντα»: Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης, για την έκρηξη που σκότωσε πέντε εργάτριες
- Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων
- Αν Χάθαγουεϊ: Αλλάχ, εκπροσώπηση, αντιδράσεις – «Όχι όπως η Σαμπρίνα – Είναι μουσουλμάνα; – Insallah»
- Formula 1: Αλλαγές-παρέμβαση στους κανονισμούς του 2026 για θέαμα και ασφάλεια
- Δουδωνής: Η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας μπορεί να έχει τίτλο «αμάρτησα για τον ψηφοφόρο μου»
- Σουηδία: 20 σχολεία έκλεισαν σήμερα έπειτα από απειλές που έλαβε η αστυνομία

