71

Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς επί των συντάξεων του Δημοσίου καθιερώνει από την 1η Ιουλίου του 2004 το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Κατάργηση ειδικής εισφοράς επί των συντάξεων του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών φορέων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε επί της αρχής από τη Βουλή την Πέμπτη.

Όσον αφορά δε στο θέμα των αναδρομικών, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε ότι, εφόσον καταστεί αμετάκλητη έστω και μία δικαστική απόφαση για την αντισυνταγματικότητα της προηγούμενης ρύθμισης της καταβολής της εισφοράς, θα καταβληθούν αυτόματα τα αναδρομικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με την κατάργηση της εισφοράς «αυξάνονται από 1/7/2004 από 5 έως 87 ευρώ οι συντάξεις των δικαιούχων του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών φορέων, και αυτό συνιστά ένα πρώτο, σημαντικό βήμα με απώτερο στόχο τη σύγκλιση των συντάξεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ιδιαίτερη κριτική άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για αλλαγές στις διοικήσεις της Εθνικής, της Αγροτικής και της Εμπορικής Τράπεζας σε ποσοστό 70%, για πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι δεν μετακινήθηκε κανένα διευθυντικό στέλεχος στα υπουργεία, ενώ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο κομματισμός είχε αναχθεί σε ευγενές σπορ των κομματικών ελίτ, με κατεψυγμένους δημοσίους υπαλλήλους, που δεν ανήκουν σε πράσινες κλαδικές».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ