51

Τον ανταποκριτή των Sunday Times στο Ισραήλ Πίτερ Χούναμ -ο οποίος το 1986 είχε λάβει «πολύτιμη» συνέντευξη από τον Ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου- συνέλαβε την Τετάρτη η Σιν Μπετ ως φαίνεται λόγω επαφών του με τον προσφάτως απελευθερωθέντα ειδικό. Εντός της ημέρας η απελευθέρωση, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μορντεχάι Βανούνου αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Απριλίου από τη φυλακή Σίκμα στο νότιο Ισραήλ, όπου ήταν επί 18 χρόνια έγκλειστος, κατηγορούμενος για διαρροή πυρηνικών μυστικών του Ισραήλ. Η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1986 -όταν εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της Ντιμόνα- στον Πίτερ Χούναμ οδήγησε πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ αποθηκεύει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα.

Ο δημοσιογράφος της Sunday Times συνελήφθη σε ξενοδοχείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ από πράκτορες με πολιτικά και άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (Σιν Μπετ), οι οποίοι ερεύνησαν εξονυχιστικά το δωμάτιό του, όπως ανέφεραν μάρτυρες. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ με απόφασή του απαγόρευσε τη δημοσιεύση κάθε πληροφορίας σχετικά με τη σύλληψη του Χούναμ.

Ο συνήγορος του Πίτερ Χούναμ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα λόγο να συλλάβει το δημοσιογράφο. «Ο άνθρωπος συνελήφθη χωρίς λόγο» τόνισε προς τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ο δικηγόρος Αβινγκτορ Φέλντμαν και προσέθεσε ότι δεν του επετράπη να έλθει σε επαφή με τον πελάτη του.

Ο Ανταποκριτής των Sunday Times χαιρέτισε τον Μορντεχάι Βανούνου όταν αποφυλακίστηκε και έκτοτε συναντήθηκαν αρκετές φορές στην Ιερουσαλήμ παρά την κυβερνητική απαγόρευση επαφών του Ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα με μέσα ενημέρωσης. Κατά πληροφορίες, ο Πίτερ Χούναμ βρισκόταν σε επαφή με τον Βανούνου εν όψει της δημοσίευσης ενός βιβλίου.

Οι Sunday Times προσπάθησαν να έλθουν σε επαφή με τον Χούναμ με τον αρχισυντάκτη της βρετανικής εφημερίδας να υπογραμμίζει επίσης πως ο δημοσιογράφος «συνελήφθη χωρίς λόγο». Έντονη ανησυχία για τη σύλληψη του δημοσιογράφου εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση, και ακολούθως -προφανώς υπό πίεση του Λονδίνου- το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ο Χούναμ θα απελευθερωθεί εντός της ημέρας.

Επισημαίνεται ότι επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια της σύλληψης του ανταποκριτή των Sunday Times, όμως κατά πληροφορίες των ισραηλινών εφημερίδων Maariv και Yedioth Ahronoth η κράτηση σχετίζεται με «θέματα ασφαλείας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr