Η μεταμόσχευση πνευμόνων παρατείνει τη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση
Ορλάντο: Η μεταμόσχευση πνευμόνων αυξάνει κατά περίπου 4,5 χρόνια τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων από κυστική ίνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νοσημάτων Θώρακος.
Ορλάντο: Η μεταμόσχευση πνευμόνων αυξάνει κατά περίπου 4,5 χρόνια τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων από κυστική ίνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο διεθνέςσυνέδριο τηςΑμερικανικής ΕταιρίαςΝοσημάτων Θώρακος.
Η κυστική ίνωση είναι ένα κληρονομικό νόσημα κυρίως των πνευμόνων, που όμως προσβάλλει και το πάγκρεας, κατά το οποίο παράγεται πολύ πυκνή βλέννη με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία από αναπνευστική ανεπάρκεια ή λοίμωξη, ενώ μια κύηση σε αυτήν την κατάσταση συνήθως δεν ενδείκνυται από τους ειδικούς, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Δρ Ρότζερ Γιούσεναξιολόγησε την κλινική εικόνα 247 πασχόντων από κυστική ίνωση, οι οποίοι βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα επί περίπου 14 χρόνια. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήτανλευκοί, μέσης ηλικίας 28 ετών και στο σύνολό τους βίωναν έντονα συμπτώματα.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης το ποσοστό των ασθενών που εξακολουθούσαν να παραμένουν εν ζωή και εν αναμονή μεταμόσχευσης αλλά και έπειτα από αυτήν άγγιζε το 84%. Δύο χρόνια αργότερα, το ποσοστό των εν ζωή ασθενών που ανέμεναν τη μεταμόσχευση κυμαινόταν στο 67%, όταν το αντίστοιχο εκείνων που υποβλήθηκαν στην επέμβαση ήταν 76%. Μετά από πέντε χρόνια το 55% των ασθενών που έκαναν μεταμόσχευση εξακολουθούσαν να παραμένουν εν ζωή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως παρότι η μεταμόσχευση αυξάνει ελαφρώς τη θνησιμότητα μεταξύ των πασχόντων, ο κίνδυνος ελαττώνεται με το πέρασμα των ετών. Μάλιστα, εκτιμούν πως με δεδομένο ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση επιβίωσαν κατά μέσο όρο 5,7 έτη, το προσδόκιμο επιβίωσης παρατείνεται κατά 4,5 χρόνια.
health.in.gr
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442