
Η απόλυση του γονέα αυξάνει τη ροπή των παιδιών στο κάπνισμα
Λος Αντζελες: Η απόλυση ενός γονέα από τη δουλειά του αυξάνει την πιθανότητα του παιδιού να ξεκινήσει το κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Health Psychology.
Λος Αντζελες: Η απόλυση ενός γονέα από τη δουλειά του αυξάνει την πιθανότητα του παιδιού να ξεκινήσει το κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Health Psychology.
Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή Keck στις ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Τζένιφερ Ουνγκερ τονίζει πως ένα στρεσογόνο γεγονός όπως η απώλεια της εργασίας ενός γονέα, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον τελευταίο αλλά και στα παιδιά, ενισχύοντας την ανασφάλεια τους και τη ροπή τους προς βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε 2.016 μαθητές από 24 διαφορετικά σχολεία στη περιοχή της Νότιας Καλιφόρνια. Με πρόχειρη έρευνα μεταξύ των μαθητών της έκτης δημοτικού διαπίστωσαν πως ουδείς εκ των μαθητών κάπνιζε.
Ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες προσέγγισαν εκ νέου τους μαθητές, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν πόσοι εξ αυτών εξακολουθούσαν να απέχουν και πόσοι υιοθέτησαν τη βλαβερή συνήθεια, σε περιστασιακή ή τακτική βάση, ερευνώντας παράλληλα τους σχετικούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονταν με μια τέτοια συμπεριφορά.
Όπως ανακαλύφθηκε, τα παιδιά που ανέφεραν πως είχαν γονέα ο οποίος είχε πρόσφατα χάσει τη δουλειά του, διέθεταν 87% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιχειρήσει να καπνίσουν ή να κάπνισαν το διάστημα των τελευταίων 30 ημερών σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν βιώσει αντίστοιχη εμπειρία.
Το παραπάνω φαινόμενο ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την κοινωνική προέλευση των παιδιών, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως την κοινωνική και οικονομική κλάση των γονέων, την καλή ή κακή σχέση τους με τα παιδιά τους και την συνήθεια τους ή όχι να καπνίζουν και οι ίδιοι.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως τα παιδιά που είχαν καλούς βαθμούς, επικοινωνούσαν καλύτερα με τους γονείς τους ή ανήκαν στην κίτρινη φυλή είχαν μικρότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα.
Ωστόσο επισήμαναν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να μελετηθεί ο αντίκτυπος της απώλειας της εργασιακής θέσης ενός γονέα όσον αφορά τη ροπή των παιδιών σε άλλες μορφές συμπεριφοράς, όπως τον αλκοολισμό και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς και την υιόθέτηση βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς.
health.in.gr
- Μπαρτζώκας: «Συνειδητοποιούμε την απήχηση που είχε η κατάκτηση της Euroleague τις επόμενες μέρες» (vid)
- Την Παρασκευή η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι πάνε ταμείο, πόσα θα πάρουν
- Γερμανία: Οι καύσωνες απειλούν την οικονομία
- Μάκρη: Ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο βγαίνει στο σφυρί με τιμή διαμερίσματος
- Βουλή: Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις μετατάξεις ΕΥΠ – «Δημιουργείτε πέμπτη φάλαγγα», φωνάζει η αντιπολίτευση
- Νέα εποχή (εκατομμυρίων) στο Λούβρο – Η Μόνα Λίζα μετακομίζει στο νέο της σπίτι


