51

Για τη δεύτερη -κατόπιν της αναίμακτης ανατροπής Σεβαρντνάντζε- «βελούδινης επανάστασης» μιλούν οι Γεωργιανοί πολίτες μετά την αποχώρηση του Ασλάν Αμπασίντζε από την Ατζαρία. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διέλυσε ήδη το Κοινοβούλιο της αυτόνομης επαρχίας που βρίσκεται πλέον υπό άμεσο προεδρικό έλεγχο.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος κατήργησε επίσης τη θέση που κατείχε ο Ασλάν Αμπασίντζε, προχωρώντας στη σύσταση ενός μεταβατικού συμβουλίου για τη διοίκηση της επαρχίας έως τη διενέργεια εκλογών τον Ιούνιο. Επισημαίνεται ότι ο Σαακασβίλι έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα ζητήσει την έκδοση του Ασλάν Αμπασίντζε, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία.

Ανταποκριτής του BBC στη Γεωργία μεταδίδει ότι από τις εκλογές αναμένεται να προκύψει ένα συμβούλιο υπουργών οι οποίοι θα διοικούν την επαρχία της Ατζαρίας, και θα αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση της Τιφλίδας.

Έπειτα από ένα μήνα μαζικών διαδηλώσεων και σειράς τελεσιγράφων από πλευράς Σαακασβίλι ο Ασλάν Αμπασίντζε εγκατέλειψε τελικώς την Ατζαρία για να ακολουθήσουν ξέφρενοι πανηγυρισμοί των πολιτών στους δρόμους της αυτόνομης γεωργιανής επαρχίας.

Η κρίση έληξε αναίμακτα και η Ουάσινγκτον έσπευσε να καλωσορίσει «την ειρηνική αποκατάσταση της Αρχής της Τιφλίδας», κάνοντας λόγο για μία «ιστορική ημέρα» για τη Γεωργία. Η τεταμένη κατάσταση του τελευταίου διαστήματος είχε προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, δεδομένου ότι το κράτος της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο