«Όχι» σε νέο δημοψήφισμα δίχως βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος
Δεν πρόκειται να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν δίχως να έχουν προηγηθεί βελτιώσεις, τονίζει ο Τ.Παπαδόπουλος, ενόσω ο Ταλάτ σημειώνει την αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος του ψευδοκράτους με το πέρας της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Αντίθετος στη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν δίχως να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις δηλώνει ο Τ.Παπαδόπουλος. Την ίδια ώρα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισημαίνει πως έχει αναβαθμιστεί το διπλωματικό καθεστώς του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αναγνώριση.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος θα ήταν προσβολή προς τη θέληση του κυπριακού λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, «πράγμα το οποίο θα ήταν ακόμη δυσμενέστερο για τη δική μας πλευρά».
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο ελληνοκυπριακός λαός, αφού σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπιση που διενήργησε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Επιχειρώ», επτά στους δέκα πολίτες είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κατατάσσουν τον κ.Παπαδόπουλο στην πρώτη θέση των προτιμήσεων λόγω της στάσης του σε αυτό, ενώ ποσοστό 60,9% των ελληνοκυπρίων θεωρεί ότι το Σχέδιο Αναν πρέπει να αποτελέσει βάση για μελλοντική διαπραγμάτευση.
Αναχωρώντας για το Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με οργανώσεις των αποδήμων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική, η οποία εξηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. «Εάν μερικοί έχουν την εντύπωση και θέλουν να διαδίδουν ότι δεν υπάρχει στρατηγική είναι δικαίωμά τους» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «εφόσον περάσει κάποιος χρόνος για να αλλάξει το κλίμα διεθνώς και αφού δημιουργηθούν οι δυνατότητες για πρωτοβουλία, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν οι αλλαγές και οι βελτιώσεις, που κατά κύριο λόγο ανησυχούν το λαό».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογαν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι από την ενημέρωση που είχε είναι ικανοποιημένος «αφού λέχθηκαν όσα είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Δουβλίνο». Είπε, επίσης, ότι σωστά ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι το θέμα της αναγνώρισης έχει λυθεί με την ένταξη ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου στην ΕΕ και «λανθασμένα κάποιοι παρανόησαν τα όσα είπε».
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά τα γράφουν οι εφημερίδες. Επισημαίνεται, πάντως, ότι σχετική δήλωση έκανε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέτευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των επαφών του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Τόμας Γουέστον εξέφρασε σε επαφή του με την ελληνική διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ την επιθυμία «που είναι και δική μας, να παραχωρηθεί στους Τουρκοκύπριους ενίσχυση, η οποία μπορεί να δοθεί είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε με άλλους τρόπους που μελετούν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για προσπάθεια παραμερισμού του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «μερικοί, έξω από την Κύπρο θα το ήθελαν, αλλά η θέση του πρόεδρου αποφασίζεται από τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος στήριξε την τοποθέτησή του έναντι του σχεδίου Ανάν».
Όσον αφορά στις καταγγελίες του ΔΗΣΥ για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι είναι καιρός να σταματήσει η προσπάθεια διασυρμού των δημοκρατικών θεσμών στην Κύπρο και δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανενός πολίτη δεν παρακολουθείται το τηλέφωνο. Προκάλεσε οποιονδήποτε έχει ενδείξεις ή μαρτυρίες να της παρουσιάσει δημοσίως και αμέσως θα διαταχθεί αδιάβλητη και κατοχυρωμένη έρευνα.
Δηλώσεις Ταλάτ
Εν τω μεταξύ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ήταν σωστό το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αποκάλεσε τον ίδιο «πρωθυπουργό» και την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις ΗΠΑ, ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε πως έχει αναβαθμιστεί το διπλωματικό καθεστώς του ψευδοκράτους. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αναγνώριση.
Ο κατοχικός «πρωθυπουργός», δήλωσε -όπως προαναφέρθηκε- πως θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από και προς τα κατεχόμενα και ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν οικονομικά το ψευδοκράτος. Ωστόσο, εξέφρασε και την επιθυμία για οριστική επίλυση του Κυπριακού, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.