53

Από τις συνομιλίες της Μαριέττας Γιαννάκου στο Φανάρι, διεφάνη ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει τη διάθεση να υποχωρήσει, τουλαχιστον όχι άνευ όρων. Έτσι, η υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί άμεσα με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των επαφών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, η Μαριέττα Γιαννάκου θα έχει την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, προκειμένου να ορίσουν ημέρα και ώρα συνάντησής τους, που αναμένεται να είναι άμεση.

Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου πιστεύουν ότι μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει σε κάποια λύση, έστω και μετά από επίπονη διαδικασία. Όπως σημειώνουν, «στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να καθυστερήσει τις ενθρονίσεις των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Ελευθερουπόλεως».

Όμως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέτει συγκεκριμένους όρους για την εκτόνωση της κρίσης, και επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου περί σεβαστού Πατριαρχείου δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, προκειμένου να παύσουν οι ποινές που επέβαλε στον Αρχιεπίσκοπο επιθυμεί: Ο κ. Χριστόδουλος να ζητήσει συγνώμη, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να αλλάξει την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας υπέρκειται της Πράξης του 1928, και ο Αρχιεπίσκοπος να απαντήσει στην επιστολή που έλαβε την 1η Δεκεμβρίου από το Φανάρι.

Έτσι, μετά την ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου από την υπουργό Παιδείας, το «μπαλάκι» για την αποκατάσταση των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι, φαίνεται ότι περνά στον κ. Χριστόδουλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ