Τρίτη 14 Ιουλίου 2026
weather-icon 29o
Μη ικανοποιητική η εξήγηση των ΗΠΑ περί ε/κ κυβέρνησης, απαντά η Λευκωσία

Μη ικανοποιητική η εξήγηση των ΗΠΑ περί ε/κ κυβέρνησης, απαντά η Λευκωσία

Αναγκαία διόρθωση, «η οποία όμως δεν ανατρέπει το κλίμα που δημιούργησε η προηγούμενη δήλωση περί ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος τις διευκρινίσεις του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για φραστικό λάθος.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

38

Αναγκαία διόρθωση, «η οποία όμως δεν ανατρέπει το κλίμα που δημιούργησε η προηγούμενη δήλωση περί ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος τις διευκρινίσεις του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για φραστικό λάθος.

Νωρίτερα ο Κύπριος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τις διευκρινίσεις Μπάουτσερ «καλοδεχούμενες». Ωστόσο, σε νεότερες δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δήλωση δεν μεταβάλλει την κατάσταση.

Εξάλλου, απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του γύρω από το θέμα της πλήρωσης των δύο υπουργικών θέσεων στα υπουργεία Συγκοινωνιών και Οικονομικών. Τόνισε πως αν και έχει πάρει τις αποφάσεις του, εντούτοις θα περάσει ακόμη λίγος χρόνος πριν τις υλοποιήσει.

Ερωτηθείς για το θέμα των Ευρωεκλογών και για το γεγονός ότι μόνο 503 Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη, γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγαλύτερος. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι ίσως πολιτικοί λόγοι έχουν εμποδίσει τους Τουρκοκυπρίους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Όμως, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορισμένους κανόνες, η Κύπρος είναι μια περιφέρεια και ο εκλογικός κατάλογος δεν μπορεί να είναι χωριστός και ούτε να μείνουν κενές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Για τις συνομιλίες Καραμανλή-Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αν και το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα, γνωρίζει ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

«Βολές» Χριστόφια κατά ΗΠΑ, Βρετανίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν τον καταλυτικό ρόλο, που υποτίθεται ότι θέλουν να διαδραματίσουν για τη διευθέτηση του Κυπριακού, θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια και να μην οδηγούν τα πράγματα σε ένταση.

«Κακώς και ατυχώς ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και ατυχώς ο Κόλιν Πάουελ προσφώνησε τον Ταλάτ πρωθυπουργό» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Ακόμη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Βρετανίας λέγοντας: «Είναι οι Βρετανοί που βρίσκονται πίσω από ό,τι κακό συνέβη στον τόπο». Σε παρατήρηση ότι με τη δήλωσή του αυτή ανοίγει νέα μέτωπα, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι αυτά είναι τα γεγονότα.

Είπε ακόμη ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι «εκδικητική». Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι μίλησε γι αυτό το ζήτημα με τον Αλβαρο Ντε Σότο και δεν τον ικανοποίησε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο ΓΓ έχει κάθε δικαίωμα να επικρίνει εκείνον που θέλει. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι «οι τόνοι της επίκρισης να είναι τέτοιοι που να κρατούν κάποιο διπλωματικό επίπεδο και κάποια θέσμια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Ιουλίου 2026
Cookies