
Ίσως υποτίμησα τον ισλαμικό κίνδυνο, παραδέχεται ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ
Για όλους και για όλα μίλησε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, παρουσιάζοντας το βιβλίο για τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του. Ο Ισπανός πολιτικός παραδέχθηκε ότι υποτίμησε τον ισλαμικό κίνδυνο, ενώ είπε ότι στη χώρα του έχει δημιουργηθεί ένα «κόμμα μίσους».
30
Για όλους και για όλα μίλησε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, παρουσιάζοντας το βιβλίο για τα οκτώ χρόνια της πρωθυπουργίας του. Ο Ισπανός πολιτικός παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να υποτίμησε τον ισλαμικό κίνδυνο, ενώ είπε ότι στη χώρα του έχει δημιουργηθεί ένα «κόμμα μίσους».
Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο τέως πρωθυπουργός εξήγησε ότι τόσο η κυβέρνησή του όσο και οι πολίτες της χώρας δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη ισλαμική απειλή, λόγω της δράσης της ΕΤΑ.
«Ίσως οι επιτυχίες μας στη μάχη κατά των Βάσκων τρομοκρατών μάς έκαναν να αγνοήσουμε τους φανατικούς μουσουλμάνους. Εάν αυτή είναι η αιτία των γεγονότων της 11ης Μαρτίου, τότε η κυβέρνηση έχει ασφαλώς ευθύνη» είπε.
Ο Αθνάρ μίλησε για τη δημιουργία ενός «κόμματος μίσους» στην Ισπανία, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. «Από την πλευρά μου έκανα ό,τι μπορούσα για να κερδίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους, χωρίς όμως να φτάσω στο σημείο να επιθυμώ την εξαφάνισή τους» τόνισε.
Για το θέμα του Ιράκ και της συμμετοχής της Ισπανίας στον πόλεμο, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ απέφυγε τις άμεσες αναφορές, προχωρώντας σε μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων: «Πριν από πολλά χρόνια, η Ευρώπη αφέθηκε στα χέρια των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, πολλοί περιφρονούν εκείνους που τους απελευθέρωσαν όχι από έναν, αλλά από πολλούς διαφορετικούς τυράννους.
» Αν οι Αμερικάνοι βρίσκονται στην Ευρώπη είναι επειδή εμείς τους το ζητήσαμε. Αν θέλεις να σε βοηθήσουν όταν το έχεις ανάγκη, τότε πρέπει και εσύ να τους βοηθήσεις όταν το χρειάζονται» κατέληξε.
Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ εξελέγη πρωθυπουργός της Ισπανίας το 1996 ως επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος. Επανεξελέγη το 2000, ενώ το 2004 παραιτήθηκε υπέρ του Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαρτίου από τον Χοσέ Θαπατέρο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
- Μακρόν: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εμπνέει την Ευρώπη και υλοποιείται στην πράξη
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
