«Όχι» από τον Αρειο Πάγο στις αιτήσεις αναίρεσης αποζημιώσεων της Ρικομέξ
Απέρριψε ο Αρειος Πάγος τις αιτήσεις των ιδιοκτητών του εργοστασίου της Ρικομέξ, που ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις του Εφετείου για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων ή τους τραυματισθέντες κατά το μεγάλο σεισμό του 1999.
Η Επιτροπή Αναστολών του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απέρριψε την Τρίτη τις αιτήσεις των ιδιοκτητών του εργοστασίου της Ρικομέξ, που ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις του Εφετείου για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων ή τους τραυματισθέντες κατά την κατάρρευση του κτιρίου στο μεγάλο σεισμό του 1999.
Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου ζητούσαν να ανασταλούν οι εφετειακές αποφάσεις με τις οποίες είχαν επιδικαστεί υπέρ των οικογενειών θυμάτων του σεισμού της 7/9/1999 ποσά 684.496, 231.067, 109.695 και 381.487 ευρώ ως αποζημιώσεις. Ο Αρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής του αρχιτέκτονα και του μηχανικού του κτιρίου, κρίνοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν σε αυτήν τη φάση ποσό 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο δικηγόρος της Ρικομέξ είπε ότι έγιναν συζητήσεις για συμβιβασμό, αλλά από τους 140 αρνήθηκαν περίπου οι 20 και ο συμβιβασμός τελικά δεν επετεύχθη. Προσέθεσε δε ότι οι μέτοχοι προσφέρθηκαν να πουλήσουν το 50% των μετοχών (αντιστοιχεί περίπου σε ένα εκατ. ευρώ), καθώς και τις απαιτήσεις τους έναντι τρίτων (περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ) σε αλλοδαπή εταιρεία, η οποία όμως για τη μεταβίβαση έθεσε ως όρο να συμβιβαστούν όλοι, κάτι που δεν έγινε.
Έτσι, κινήθηκε από τη Ρικομέξ διαδικασία πτώχευσης, που θα συζητηθεί στις 19 Μαΐου. Οι δικηγόροι των θυμάτων αμφισβήτησαν την πτώχευση ως εικονική και μεθοδευμένη. Παρενέβη τότε ο προεδρεύων αρεοπαγίτης, Χαρ.Γεωργακόπουλος, ρωτώντας: «Δεν έχετε καταβάλει ούτε δραχμή μέχρι τώρα;».
Οι δικηγόροι της Ρικομέξ απάντησαν ότι δόθηκαν ποσά σε οικογένειες ορφανών παιδιών, κάτι που διέψευσαν οι παριστάμενοι συγγενείς των θυμάτων και ο προεδρεύων συνέχισε: «Είναι αίσχος να βγαίνει τελεσίδικη απόφαση και να μην πληρώνεται ούτε δραχμή, εμένα ως δικαστή με εκπλήσσει, υπάρχουν και ηθικοί κανόνες. Θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ισορροπία και να πληρωθεί κάποιο ποσό ανεξάρτητα από τα οικονομικά προβλήματα. Αν η νομοθεσία ήταν όπως πρέπει και ήταν όλοι μέσα θα έκοβαν το κεφάλι τους να βρουν τα χρήματα».
Οι δικηγόροι των θυμάτων υποστήριξαν ότι η Ρικομέξ έχει δημιουργήσει νέο εργοστάσιο στην Τουρκία, έχει μεταφέρει δραστηριότητες στη Μακεδονία και έχει μεταβιβάσει μετοχές σε πολυεθνική βελγική εταιρεία.
Μετά την απόφαση ο πατέρας θύματος Π.Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η Ρικομέξ πλήρωσε μόνο για την κηδεία και δεν έδωσε τίποτα για τα παιδιά των θυμάτων και ότι η πτώχευση πρέπει να είναι εικονική και την έκανε η εταιρεία όταν δέχθηκαν το συμβιβασμό, προσθέτοντας ότι οι νομοθέτες έχουν αφήσει «παραθυράκια» για να μη δικάζονται οι υπεύθυνοι.
Ανάλογες δηλώσεις για μεθοδευμένη πτώχευση, για αποφυγή πληρωμής έστω και ενός ευρώ και για καταδίκη των παιδιών των θυμάτων να ζουν στη φτώχεια έκανε και η νύφη του, Ζωή Χατζηδημητρίου, που έχασε τον άνδρα της κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου στο σεισμό του 1999.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.