Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οριστικά «όχι» από το ΑΚΕΛ - Οι θέσεις των κυπριακών κομμάτων για το σχέδιο Ανάν

Οριστικά «όχι» από το ΑΚΕΛ – Οι θέσεις των κυπριακών κομμάτων για το σχέδιο Ανάν

Την τελική τους θέση επί του σχεδίου Ανάν διατύπωσαν τα ελληνοκυπριακά κόμματα την Πέμπτη, δύο 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα. Οριστικό «όχι» από το ΑΚΕΛ. Διακαναλική συνέντευξη Παπαδόπουλου το βράδυ της Πέμπτης.

38

Την τελική τους θέση επί του σχεδίου Ανάν διατύπωσαν τα ελληνοκυπριακά κόμματα την Πέμπτη, δύο 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα. Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τερματίζονται όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι συζητήσεις, οι ομιλίες, οι διαφημίσεις, καθώς και η δημοσίευση ειδήσεων.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί από τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το ΑΚΕΛ

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι αυτή που υιοθέτησε το κόμμα με δημοκρατικά μέσα στην παγκύπρια συνδιάσκεψή του» δήλωσε την Πέμπτη, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος απέρριψε επικρίσεις ότι το ΑΚΕΛ «κρύφτηκε».

«Το όχι του ΑΚΕΛ δεν είναι το ίδιο, όπως το όχι άλλων, αφού το όχι του κόμματος οδηγεί σε αναβολή, ώστε να αποτραπεί η ανατίναξη στον αέρα της λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της» πρόσθεσε. «Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα που να τσιμεντώνουν την εφαρμογή της λύσης» συμπλήρωσε.

Ακόμα, τόνισε πως ο διεθνής παράγοντας είχε προειδοποιηθεί από το κόμμα να κάνει επιδιατησία που να μην είναι μονόπλευρη, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε στελέχη του κόμματος, που εκφράζουν προσωπική άποψη, διαφορετική από τη θέση, στην οποία κατέληξε με δημοκρατικά μέσα η παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι κάποιοι επιχειρούν άμεσα ή άμεσα να επέμβουν και να αλλοιώσουν τη βούληση του λαού. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο υπογραμμίζει πως ο κυπριακός λαός θα πρέπει απερίσπαστος να εκφράσει την ετυμηγορία του. Ευτυχώς, είπε, υπάρχει ακόμα ελπίδα για όλους τους λαούς, γιατί όλοι είναι προσηλωμένοι στις ανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο κ. Κλεάνθους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι δεν θα δοθεί άλλη ευκαιρία.

Η ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε το λαό να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το «όχι» δεν αφορά στη λύση του κυπριακού, αλλά στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν συναισθήματα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό.

Απηύθυνε επίσης μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκυπρίους και τους διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από τις όποιες σοβινιστικές και μισαλλόδοξες, όπως ανέφερε, προσεγγίσεις.

Το ΚΕΑ

Ο πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν πληροί τα στοιχειώδη για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και προσέθεσε ότι το ΚΕΑ στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά λέει «όχι» στο σχέδιο Ανάν, αφού αυτό δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός, ακόμη και των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλάζει πολλά πράγματα και σίγουρα η οποιαδήποτε λύση μετά την 1η Μαΐου θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που μας προτείνουν σήμερα.

Οι Νέοι Ορίζοντες

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς. Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα πατριωτών ή όχι και απηύθυνε έκκληση σε όσους θα ψηφίσουν «ναι» να το ξανασκεφτούν. Η απόφαση, είπε, πρέπει να είναι ελεύθερη, για να στηρίξουμε και διεθνώς αυτή τη λογική, ότι δηλαδή λέμε «όχι» στο σχέδιο Ανάν, αλλά «ναι» στη λύση του Κυπριακού, σε συνεργασία και συμπόρευση με τους Τουρκοκύπριους.

Τέλος, κατηγόρησε τον Γκίντερ Φερχόιγκεν για τη στάση του, αφού -όπως είπε- δεν μπορεί ο ίδιος ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκφράζει τα προσωπικά του συναισθήματα.

Η Ανανεωτική Κίνηση

Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσάρεστη και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα. Ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την εξέλιξη αυτή και ποια επιτέλους είναι η επίσημη θέση της.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Φερχόιγκεν, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν πρόκειται για απειλές, αλλά για την απογοήτευση από ένα φίλο της Κύπρου. Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι για πολλούς σοβαρούς λόγους το σχέδιο Ανάν εξασφαλίζει αυτά τα οποία ζητούσαμε, προκείμενου να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Κίνηση Εκσυγχρονισμού

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο ελληνισμός, όποτε βρέθηκε σε απομόνωση, υπέστη είτε εθνική τραγωδία, είτε σκληρό τίμημα. Εάν νομίζει κανείς, πρόσθεσε, ότι η απομόνωση της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ένα περιθωριακό και παρείσακτο κράτος θα είναι κάτι θετικό, τότε δεν έχω επιχείρημα».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία, αλλά πρόσθεσε ότι η άλλη ευκαιρία θα είναι κάτω από χειρότερες συνθήκες και χειρότερο σχέδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, αυτό που έχει διαφορά σήμερα από άλλες φορές, που αναμέναμε την επόμενη ευκαιρία, είναι ότι έχουμε τραυματίσει την αξιοπιστία μας στο διεθνή χώρο.

Οι Οικολόγοι

Ο γγ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά μέσα στην ΕΕ από ένα ενδεχόμενο «όχι» στο Δημοψήφισμα. Αυτά, πρόσθεσε, είναι ότι απορρίφθηκε κάθε ιδέα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάθε ιδέα για δημιουργία διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το ψευδοκράτος και κάθε ιδέα για τιμωρητικά μέτρα κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα αρνητικά στοιχεία, είπε ότι είναι «οι φόβοι των Ευρωπαίων πολιτικών, τους οποίους οφείλουμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε με τρόπο θετικό». Εξάλλου, ο Γιώργος Περδίκης έκανε αναφορά σε διοχέτευση πληροφοριών κατά της κυπριακής κυβέρνησης από Κύπριους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διασυνδέσεις με τον ευρωπαϊκό χώρο, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Γιώργο Βασιλείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024