Ουάσιγκτον: Τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου αλλά και του μαύρου τσαγιού κατά του καρκίνου του προστάτη υπογραμμίζει νεότερη αμερικανική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Experimental Biology 2004.

Ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τη Δρ Σούζαν Χένινγκ επισήμανε πως ουσίες του τσαγιού που φέρουν την ονομασία «πολυφαινόλες» επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αποτρέποντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 20 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, λίγες ημέρες προτού υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή.

Χωρίζοντας τα μέλη της έρευνας σε τρεις ομάδες, οι επιστήμονες ζήτησαν από τα άτομα των δύο πρώτων ομάδων να καταναλώσουν, αντίστοιχα, πράσινο ή μαύρο τσάι, ενώ από τα άτομα της τρίτης να πιουν ένα ρόφημα σόδας, το οποίο δεν περιείχε πολυφαινόλες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές παρέλαβαν δείγμα του ορού αίματος των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν στο εσωτερικό δείγματος ιστού του προστάτη.

Αναλύοντας τα δείγματα του προστατικού ιστού, οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας μεγάλης γκάμας πολυφαινολών σε αυτά.


Συγκεκριμένα, οι ουσίες εντοπίστηκαν σε έξι από τα οκτώ δείγματα των ατόμων που ήπιαν πράσινο τσάι, στο σύνολο των επτά ατόμων που ήπιαν μαύρο τσάι και σε δύο εξ αυτών που ήπιαν το ρόφημα σόδας.

Η σημαντική διαφορά, ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωσαν τσάι ήταν πως όσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό πολυφαινολών στο αίμα τους, τόσο μικρότερς ήταν ο αριθμός των πολυαμινών, δηλαδή χημικών ουσιών του οργανισμού, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των κακοηθών όγκων.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν μερικά ακόμη στοιχεία υπέρ της κατανάλωσης τσαγιού κατά του καρκίνου του προστάτη και υπογραμμίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος ενάντια σε πλήθος άλλων νοσημάτων.

health.in.gr