Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ του «ναι» εμμέσως πλην σαφώς ο Καραμανλής - Στήριξη στην Κύπρο σε κάθε περίπτωση

Υπέρ του «ναι» εμμέσως πλην σαφώς ο Καραμανλής – Στήριξη στην Κύπρο σε κάθε περίπτωση

Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες, τόνισε ο Κ.Καραμανλής προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

38

Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού.

Ο κ. Καραμανλής προσέθεσε ότι στην περίπτωση που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα το σχέδιο Ανάν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να συνδράμει το νεοσύστατο κράτος.

Στην περίπτωση του «όχι», τόνισε, η προοπτική επίλυσης δεν πρέπει να χαθεί, η επανένωση του νησιού πρέπει να επιδιωχθεί εκ νέου.

Συνέχισε τονίζοντας ότι ο ορίζοντας της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος δεν εξαντλείται στις 24 Απριλίου με τα δημοψηφίσματα, αλλά εκτείνεται πέρα από την 1η Μαΐου, ημερομηνία επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε νωρίτερα θέση υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν ήταν επιτρεπτό για την Ελλάδα να πάρει θέση πριν από τους Κύπριους ηγέτες, δημιουργώντας ενδεχομένως ρήγματα ανάμεσα στον κυπριακό και ελλαδικό ελληνισμό.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης. Αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι στη σύσκεψη συμφώνησαν τρία κόμματα και διαφώνησε ένα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 15η Απριλίου και ώρα 11η, κατόπιν προτάσεως του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπανδρέου, της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκου Κωνσταντόπουλου.

»Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητήσει και εξετάσει την εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος σε συνδυασμό με το προτεινόμενο από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν σχέδιο λύσεώς του και το επικείμενο δημοψήφισμα. Στη σύσκεψη παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

»Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν με την πιο πάνω σειρά το λόγο και εξέθεσαν αναλυτικώς τις απόψεις των κομμάτων τους επί του σχεδίου Ανάν. Διατυπώθηκαν εκ μέρους όλων εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα και τη μία ή την άλλη απάντηση που θα δώσει σε αυτό ο κυπριακός λαός. Κατά τη συζήτηση ανεπτύχθησαν χρήσιμες και σημαντικές απόψεις με κοινό όλων στόχο την υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

»Οι πολιτικοί αρχηγοί θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους για το σχέδιο Ανάν, το δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ουσιαστική συμβολή τους στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024