
Προειδοποίηση Γουέστον προς Ελληνοκυπρίους για ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους
Σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων και να τεθεί τέλος στην απομόνωση τους, προειδοποιεί ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ.Γουέστον.
51
Σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν η αμερικανική πλευρά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων και να τεθεί τέλος στην απομόνωση τους, προειδοποιεί ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.
Μετά το πέρας της προπαρασκευαστικής διάσκεψης των δωρητών για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες, ο Τόμας Γουέστον υπογράμμισε πως κοινή πεποίθηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος στη νήσο, την οποία θα πρέπει να αδράξουν οι δύο πλευρές ώστε η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ.
Η επιλογή την 24η Απριλίου είναι μεταξύ της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν και καμίας λύσης, ξεκαθάρισε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό για να στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων και να τεθεί τέλος στην άδικη απομόνωσή την οποία βιώνει το βόρειο τμήμα της νήσου εδώ και πολύ καιρό.
Επιπλέον, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ότι η έγκριση του σχεδίου Αναν από την τουρκοκυπριακή πλευρά και η απόρριψη του από την ελληνοκυπριακή θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κύπρου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αλλαγής του καθεστώτος.
Η απόρριψη ενός σχεδίου, το οποίο ομόφωνα στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ, δεν μπορεί να στηριχθεί βάσιμα πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που χαρακτήρισε επίσης μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή του σχεδίου Αναν θα έχει ένα κόστος της τάξης των 6 δισ. ευρώ όταν η αξιολόγηση που έγινε από την ΕΕ δεν υπερβαίνει τα δύο δις. ευρώ.
Τέλος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας ένα πνεύμα απόλυτης συνεργασίας.
Δηλώσεις Γ.Ιακώβου
Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ.Ιακώβου υποβάθμισε αναχωρώντας για το Δουβλίνο -όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ- τον κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες ισλαμικές χώρες.
«Δεν πρέπει να παίρνεται τοις μετρητοίς η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν πως η χώρα του θα είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν όχι» δήλωσε και κληθείς να σχολιάσει την πίεση που ασκήθηκε από τον Γκ.Φερχόϊγκεν για «ναι», ο Ιακώβου δήλωσε πως είναι φυσικό οι Ευρωπαίοι να προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό.
Αυτό, διευκρίνισε, δεν σημαίνει πως οι θέσεις αυτές θα διατηρηθούν και στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Γ.Ιακώβου, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κρήτη: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο ένας σοβαρά τραυματίας
- Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας των τριών ευρωπαίων εισαγγελέων
- Όταν όλα «δείχνουν» Μπαρτσελόνα
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Πόσες πιθανότητες έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της η Αργεντινή
- Eva Douzinas, CEO of the Rauch Foundation, On Open Pen Fish Farming In Greece
