
Η κάνναβη συνδέεται με πρώιμη εμφάνιση σχιζοφρένειας
Νέα Υόρκη: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου των πασχόντων από σχιζοφρένεια σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Νέα Υόρκη: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου των πασχόντων από σχιζοφρένεια σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης με επικεφαλής την Δρ Ναταλί Βιν μελέτησε τη σχέση φύλου και χρήσης ινδικής κάνναβης με την ψυχική νόσο της σχιζοφρένειας σε 133 πάσχοντες από αυτήν.
Εκ του συνόλου των ερευνώμενων, οι 70 ήταν παλαιότεροι χρήστες της ναρκωτικής ουσίας και οι 97 ήταν άνδρες, οι οποίοι μάλιστα ήταν νεότεροι ηλικιακά σε σχέση με τις γυναίκες τόσο όταν πρωτοεμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας, όσο και όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά ινδική κάνναβη.
Από την μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι, οι άνδρες που έκαναν χρήση του ναρκωτικού εκδήλωσαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο κατά μέσο όρο 6,9 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν ήταν χρήστες κάνναβης.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το πόρισμα της μελέτης αφού η πρόγνωση της νόσου επηρεάζεται από την ηλικία εμφάνισης και υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών ερευνών για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.
health.in.gr
- Νεαρή influencer φυλακίστηκε στην Τουρκία για «άσεμνο περιεχόμενο» στα κοινωνικά δίκτυα
- Αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν – Εκκενώνονται δυτικές πρεσβείες στην Τεχεράνη και μείωση προσωπικού
- Γιορτή σήμερα 24 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ προέδρου στις ΗΠΑ – Στις 24 Σεπτεμβρίου
- Νίστρουπ: «Δεν είναι ώρα ακόμη για να πούμε συγχαρητήρια – Να τελειώσουμε την πρόκριση στην Αθήνα»


