
Με επίκεντρο την ασφάλεια η δεύτερη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν
Στα επείγοντα μέτρα που οφείλουν να ληφθούν για την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν επικεντρώθηκε η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου. Τη δέσμευση των δωρητών για αρωγή ύψους 8,2 δισ. δολαρίων χαιρέτισε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
51
Σταεπείγοντα μέτρα που οφείλουν να ληφθούν για την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν επικεντρώθηκε η δεύτερη ημέρα εργασιών της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου. Τη δέσμευση των δωρητών για αρωγή ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τριετή ορίζοντα χαιρέτισε ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.
Οι μετέχοντες στη διάσκεψη -αξιωματούχοι 50 κρατών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών- έστρεψαν την Πέμπτη την προσοχή τους στην ενίσχυση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, όπου οι τοπικοί πολέμαρχοι δεν έχουν ακόμη αφοπλιστεί και οι βιαιότητες των Ταλιμπάν και υποστηρικτών τους μαίνονται στα νότια και ανατολικά της χώρας.
Από το βήμα του συνεδρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι πολέμαρχοι και τα εγκληματικά στοιχεία απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν. Ο Κ.Πάουελ υπογράμμισε ότι η απειλή έρχεται από πολλές κατευθύνσεις, και διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον τηρεί τη δέσμευσή της να εγγυηθεί τη σταθερότητα με την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων.
Από πλευράς του, ο Αφγανός πρόεδρος -αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτύχη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως το εμπόριο ναρκωτικών υπονομεύει «την ίδια την ύπαρξη» του κράτους.
Η διάσκεψη του Βερολίνου πρόκειται να ολοκληρώσει της εργασίες της με κοινή διακήρυξη της μακροχρόνιας δέσμευσης των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Ήδη την Τετάρτη διατυπώθηκε δέσμευσηγια την καταβολή αρωγής ύψους 8,2 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα τριετίας -με τις ΗΠΑ να χορηγούν τα 4,4 δισ. δολάρια του συνολικού ποσού εντός 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Κρήτη και νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
- Όλα μηδέν στο φιλικό της ΑΕΚ με τη Φίτεσε
- Κως: Ανήλικη ανασύρθηκε νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι στο Μπόντρουμ της Τουρκίας – Αγνοούνται άλλα δύο άτομα
- Ισραήλ – Ελλάδα 66-79: Η Εθνική Νέων Ανδρών πέτυχε μεγάλη νίκη και προκρίθηκε στους «8» του Eurobasket U20
- Κάρμεν Ηλέκτρα: Εncore σαγήνης στο Playboy 30 χρόνια μετά – Ο Prince, η προδοσία, και οι συμβουλές σχέσεων
- Ραπίντ Βιέννης – Παναθηναϊκός 4-1: Κακή εικόνα για τους «πράσινους» στην πρόβα τζενεράλε (vid)
