Τετάρτη 01 Ιουλίου 2026
weather-icon 33o
Καταγεγραμμένη αύξηση του αντισημιτισμού σε πέντε κράτη της Ευρώπης

Καταγεγραμμένη αύξηση του αντισημιτισμού σε πέντε κράτη της Ευρώπης

Αύξηση του αντισημιτισμού σε πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (EUMC). Ένταση επιθέσεων εναντίον εβραίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

51

Αύξηση του αντισημιτισμού σε πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (EUMC). Ένταση επιθέσεων εναντίον εβραίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία.

Βάσει της συγκεκριμένης έκεθσης οι δράστες των επιθέσεων είναι ως επί το πλείστον νεαροί λευκοί, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το αμφιλεγόμενο πόρισμα μίας έκθεσης που διενεργήθηκε πέρυσι στο Βερολίνο και απέδιδε την ευθύνη για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό σε νεαρούς Αραβες και μουσουλμάνους.

«Υπήρξε αύξηση στα αντισημιτικά επεισόδια σε πέντε χώρες της ΕΕ» αναφέρει το EUMC και κατονομάζει το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. «Μολονότι δεν είναι εύκολο να γενικεύσει κανείς, η μεγαλύτερη ομάδα των δραστών […]φαίνεται πως είναι νεαροί, αλλοτριωμένοι λευκοί Ευρωπαίοι» αναφέρεται στην έκθεση.

Η μεγαλύτερη αύξηση της αντισημιτικής βίας αφορά στη Γαλλία, όπου ο αριθμός των επεισοδίων εξαπλασιάστηκε το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε μία δεύτερη ομάδα χωρών, στην οποία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ισπανία, «τα βίαια επεισόδια είναι κατά τα φαινόμενα άγνωστα ή σχετικά σπάνια, ωστόσο αρθρώνεται ένας καθημερινός αντισημιτικός λόγος που είναι εξαιρετικά δυσάρεστος και ο οποίος είναι σχετικά διαδεδομένος ανάμεσα στο γενικό πληθυσμό».

Σε μία τρίτη ομάδα χωρών (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Φιλανδία), «υπάρχουν σχετικά λίγες ενδείξειςαντισημιτισμού». Όσον αφοράτοαμφιλεγόμενο ζήτημα της προέλευσης των αντισημιτικών ενεργειών, στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως εν γένει «είναι προβληματικό να διατυπωθούν γενικευμενοι ισχυρισμοίγια τους δράστες των αντισημιτικών ενεργειών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Ιουλίου 2026
Cookies