53

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ απάντησε την Παρασκευή στο -πιθανώς αυθεντικό κατά τη CIA- ηχογραφημένο μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος κάλεσε πολίτες και στρατιώτες του Πακιστάν να «ανατρέψουν τον προδότη πρόεδρο», με ένταση των επιχειρήσεων στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Reuters, η πακιστανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό εξτρεμιστών. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 5.000 Πακιστανοί στρατιώτες.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αναζητείται ένας «υψηλός στόχος», όπως ο υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ωστόσο αργότερα έγινε λόγος για Τσετζένο ή Ουζμπέκο πολέμαρχο. Στη διάρκεια της επιχείρησης έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν Σαουκάτ Σουλτάν χαρακτήρισε «ανόητη» την έκκληση του Αλ Ζαουάχρι για ανατροπή του Μουσαράφ. «Ο πακιστανικός στρατός δεν παίρνει εντολές από αυτόν τον άνθρωπο, και η έκκλησή του είναι ανόητη» επισήμανε.

Στο μήνυμα, που κατόπιν της απαραίτητης τεχνικής ανάλυσης χαρακτηρίστηκε από τη CIA πιθανώς αυθεντικό, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα χαρακτήρισε «προδότη» τον Πακιστανό πρόεδρο και κάλεσε σε ανυπακοή τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου μαζί με το λαό να ανατρέψουν τον Περβέζ Μουσαράφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ