
Επιστημονική ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της γυναικείας υπογονιμότητας
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στελεχιαία κύτταρα στις ωοθήκες ποντικιών, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν νέα ωάρια σε όλη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, γεγονός που ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της γυναικείας γονιμότητας.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στελεχιαία κύτταρα στις ωοθήκες ποντικιών, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν νέα ωάρια σε όλη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, γεγονός που ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της γυναικείας γονιμότητας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πιστεύει ότι η επιστημονική αυτή παρατήρηση ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δηλαδή την άποψη ότι όλα τα θηλυκά θηλαστικά γεννιούνται με σταθερό αριθμό ωαριών στις ωοθήκες τους τα οποία ωριμάζουν και απελευθερώνονται σε κάθε καταμήνιο κύκλο (ωορηξία), χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής νέων.
Η εν λόγω ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς αν οι ερευνητές αποδείξουν πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον ανθρώπινο οργανισμό, θα μπορέσουν να βοηθήσουν χιλιάδες γυναίκες ανά την υφήλιο που αδυνατούν να τεκνοποιήσουν εξαιτίας της προόδου του γήρατος ή κάποιας άλλης οργανικής ανωμαλίας.
“Καταλήξαμε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη έπειτα από τον υπολογισμό των υγιών και ασθενών ωοθηλακίων των πειραματόζωων, οπότε και διαπιστώσαμε πως παρά τις μεγάλες απώλειες ωοθηλακίων υπήρχε μεγάλος αριθμός κυττάρων που εξακολουθούσαν να παραμένουν ενεργά στο πέρασμα των ετών”, επισημαίνει ο Δρ Τζόναθαν Τίλι επικεφαλής της μελέτης και συμπληρώνει:
“Αν τα ίδια κύτταρα εντοπιστούν στον οργανισμό των γυναικών γεννιούνται νέες ελπίδες για εκείνες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά ακόμη και κατά την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής τους αλλά δεν μπορούσαν με τις υπάρχουσες τεχνικές.
Με τη νέα διαδικασία θα μπορούμε να απομονώνουμε, να αποθηκεύουμε και στη συνέχεια να μετεμφυτεύουμε στη μήτρα τα γόνιμα κύτταρα, δίνοντας εκ νέου την ευκαιρία απόκτησης παιδιού σε γυναίκες που δεν τα είχαν καταφέρει”.
health.in.gr
- Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Ξύπνησα και την είδα πάνω από το κεφάλι μου με μαχαίρι» – Τι υποστήριξε ο 41χρονος
- Χάιντι Κλουμ: «Δεν είμαι έγκυος, απλώς έχω παχύνει λίγο. Είναι η εμμηνόπαυση»
- Πέραμα: Νέο εργατικό ατύχημα με έναν τραυματία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
- O Γιαννακόπουλος πήγε στην προπόνηση του Παναθηναϊκού πριν τους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό
- Food and Beverage Sector Bets on Summer Tourism Boom
- Μοσχάτο: Ένας 18χρονος και ένας 16χρονος συνελήφθησαν με κλεμμένη μηχανή