28

Τη συμφωνία Αθήνας και Λευκωσίας στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο Κυπριακό ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για τις εξελίξεις.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, παρουσία του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι υπήρξε το απόγευμα συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο συμφωνήθηκε η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις συζητήσεις της Νέας Υόρκης.

«Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ότι βάση της λύσης αυτής είναι το σχέδιο Ανάν, ότι θα πρέπει να επιτύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ακολουθεί τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

O K.Σημίτης ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Νωρίτερα το πρωί είχε ενημερώσει τον Κ.Καραμανλή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ενημέρωσε τηλεφωνικά τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Με παρουσία της ΕΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απάντηση στην τουρκική πρόταση για «τετραμερή διάσκεψη» θα είναι θετική μόνο αν αυτή πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελώντας συνέχεια της διαδικασίας, και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Υπενθυμίζεται πως Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης ένα τουρκικής έμπνευσης σχέδιο που στοχεύει στην άρση των επιφυλάξεων που υπάρχουν για τον επιδιαιτητικό ρόλο του Κόφι Ανάν σε θέματα που θα εκκρεμούν μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, ή στα οποία θα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται στη Λευκωσία υπό τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, έως τις 26 Μαρτίου και, κατόπιν, θα ακολουθήσει «παρέμβαση» της Αθήνας και της Αγκυρας, ως εγγυητριών δυνάμεων («τετραμερής διάσκεψη») για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας.

Αν ακόμη και με τη διάσκεψη αυτή, της οποίας η χρονική διάρκεια υπολογίζεται για μια εβδομάδα, δεν βρεθούν λύσεις σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τότε ο Κόφι Ανάν θα αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο και θα συμπληρώσει τα «κενά». Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο για συμφωνία, το οποίο είτε συμφωνηθεί από τις ηγεσίες των δυο πλευρών είτε όχι θα οδηγηθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, μέσα στον Απρίλιο.

Τα επόμενα βήματα

Αυτό είναι το τελευταίο είναι το «επίμαχο σημείο» και θα διαπιστωθεί την Πέμπτη, αν τελικά οι δυο πλευρές συμφωνήσουν σε αυτή την προοπτική, δηλαδή στο θέμα της τελικής επιδιαιτησίας του Γενικού Γραμματέα. Σημειώνεται ότι η τουρκική πρόταση για το μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων στη βάση του σχεδίου Ανάν έκανε λόγο απλώς για σύγκληση της δεύτερης φάσης από το Γενικό Γραμματέα και όχι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά αντιδρά στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτείνεται από τους Τούρκους και η παρουσία εκπροσώπου των ΗΠΑ.

Εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το βράδυ της Πέμπτης υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της διαδικασίας, τότε αναμένεται να ακολουθηθούν τα επόμενα στάδια. Οι δυο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από τη Δευτέρα στη Λευκωσία, με τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών.

Πάντως, στη Λευκωσία έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για να ετοιμαστεί ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για εντατικές συνομιλίες υπό τον Αλβαρο ντε Σότο. Η ημερομηνία άφιξης του κ. Ντε Σότο δεν είναι ακόμη γνωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα συνοδεύεται από πολυμελή ομάδα συμβούλων και συνεργατών. Ακολούθως και ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών, η ομάδα ντε Σότο θα ενισχυθεί με διεθνολόγους νομικούς.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποιούσε το απόγευμα σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου Παπαδόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και των πολιτικών ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη, Ομήρου).

Στο ξενοδοχείο του Μανχάταν όπου συνεδρίαζε η ελληνοκυπριακή ηγεσία, σήμανε λίγο πριν από τις 7 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) συναγερμός από την υπηρεσία ασφαλείας του ξενοδοχείου λόγω φωτιάς σε κουζίνα του 3ου ορόφου. Ο συνεγερμός έληξε λίγο μετά αλλά τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ξενοδοχείο για ένα χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις 7 το βράδυ με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ, για να συζητήσουν την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ολιγόωρη αλλά ουσιαστική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, με τους οποίους θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης.

Φωτιά στο ξενοδοχείο

Στο ξενοδοχείο του Μανχάταν όπου συνεδρίαζε η ελληνοκυπριακή ηγεσία, σήμανε λίγο πριν από τις 7 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) συναγερμός από την υπηρεσία ασφαλείας του ξενοδοχείου λόγω φωτιάς σε κουζίνα του 3ου ορόφου. Ο συνεγερμός έληξε λίγο μετά αλλά τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ξενοδοχείο για ένα χρονικό διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ