Δεκαοκτώ τα θύματα της γρίπης των πτηνών – Έκκληση του FAO για προληπτικά μέτρα
Ανόι: Ένα ακόμη παιδί υπέκυψε εξαιτίας της νόσου των πτηνών στο Βιετνάμ ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 13 και 18 στην περιοχή της Ασίας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) απευθύνει έκκληση για παγκόσμια προληπτικά μέτρα.
Ανόι: Ένα ακόμη παιδί υπέκυψε εξαιτίας της νόσου των πτηνών στο Βιετνάμ ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 13 και 18 στην περιοχή της Ασίας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) απευθύνει έκκληση για παγκόσμια προληπτικά μέτρα.
Η έκκλησή του FAO έγινε υπό το βάρος της ανακοίνωσης του εντοπισμού του ιού της γρίπης των πτηνών και σε χοίρους. ”Έχουμε αποδείξεις για την παρουσία του ιού H5N1 στις ρινικές εκκρίσεις χοίρων”, δήλωσε ο Αντον Ρίτσενερ, υπεύθυνος του FAO στο Βιετνάμ. “Μελετούμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε”, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η γρίπη των πτηνών στοίχισε τη ζωή σε άλλο ένα άτομο στο Βιετνάμ, με συνέπεια να ανέλθει στους 13 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη χώρα αυτή εξαιτίας της επιδημίας.
Το τελευταίο θύμα είναι ένα κορίτσι έξι χρόνων, που πέθανε στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πόλης Χο Τσι Μινχ. Το παιδί είχε μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο από την επαρχία Ντονγκ Νάι και οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πως είχε προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1, σύμφωνα με τον Δρ Φαν Βαν Του, του Ινστιτούτου Παστέρ στην Πόλη Χο Τσι Μινχ.
Στο μεταξύ, δεκατρείς νέες περιοχές στην Κίνα επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση διευκρινίζοντας πως ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες στις επαρχίες Τζιανγκσί και Ανχούι. Στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε μια νέα εστία μόλυνσης, η πρώτη μετά από δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, ο ιός εντοπίστηκε σε δύο εκτροφεία με πάπιες στην περιοχή Ασάν, 90 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ζακ Ντιούφ κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να ”αντιδράσουν αμέσως” γιατί η επιδημία της γρίπης των πτηνών δεν έχει περιοριστεί.
”Η επιδημία δεν έχει περιοριστεί και πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση”, τόνισε ο Ντιουφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, έδρα του οργανισμού, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των ειδικών από όλον τον κόσμο. ”Ζητάμε από όλες τις χώρες να λάβουν αμέσως προληπτικά μέτρα, να ενισχύσουν τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες και να διατηρήσουν επαφή με τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες”, είπε ο Ντιούφ.
”Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να περιοριστεί η διάδοση της ασθένειας τόσο σε άλλες χώρες, όσο και σε άλλα ζώα μέσα στην ίδια χώρα”, διευκρίνισε.
Ο Μπερνάρ Βαλά, διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας επέκρινε τις ασιατικές χώρες ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση της επιδημίας. ”Όλες οι χώρες θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει γρηγορότερα. Καθυστέρησαν περισσότερο από ένα μήνα”, είπε χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί του FAO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας πρότειναν επίσης μια εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό στις χώρες που έχουν πληγεί στην Ασία.
”Ο εμβολιασμός των πουλερικών είναι ένα μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας, που μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τη θανάτωση των άρρωστων ζώων”, υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση τους.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442