
Κάλυψη Καραμανλή στους συνεργάτες του για τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής από τη «διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ» για το ασφαλιστικό, ενώ κάλυψε απόλυτα τους συνεργάτες του. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση συνεχίζεται, ενώ κόντρα ξέσπασε μεταξύ Γ.Σουφλιά και Χρ.Πολυζωγόπουλου.
30
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξίσου έντονη ήταν η κόντρα Σουφλιά με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής καλύπτει απόλυτα τους συντάκτες των προτάσεων για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται οργισμένος για τη διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος για το ασφαλιστικό.
Σχετικά με την επίμαχη φάση περί πλήρους επαναφοράς των διατάξεων του νόμου Σιούφα, ο Κ.Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι ήταν ενήμερος, μάλιστα επέμεινε να συμπεριληφθεί η φράση αυτή στο πρόγραμμα.
Κόντρα Σουφλιά – Πολυζωγόπουλου
Στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφαιρέσει από το πρόγραμμα τα σημεία που αφορούν στο ασφαλιστικό.
Αναφερόμενος στα σχόλια Σουφλιά και τις αιχμές που άφησε για τον ίδιο, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε: «Με ύβρεις στο πρόσωπό μου ο κ. Σουφλιάς προσπάθησε σήμερα να θολώσει την ουσία.
» Πληροφορώ τον κ. Σουφλιά ότι στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ με έχουν εκλέξει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα. Ως εκ τούτου οφείλω από τη θέση αυτή να υποστηρίζω, να εκφράζω τα συμφέροντα και τις θέσεις των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων.»
Παρέμβαση του υπ.Οικονομίας
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι το θύμα της επαναφοράς της πολιτικής της τριετίας 1990-1993, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Το υπουργείο δημοσίευσε συγκριτικό πίνακα με τις προβλέψεις των Βρετανών αναλογιστών συμβούλων (Government Actuaries Department) για την κρατική συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο της περιόδου 1990-1993, καθώς και τη χρηματοδότηση που προβλέπει η κυβερνητική μεταρρύθμιση του 2002, από όπου προκύπτει η ανεπάρκεια των πόρων της τριμερούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.
«Η μεταρρύθμιση του 2002 ήταν η μόνη που διασφάλισε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με την τριμερή χρηματοδότηση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, κινδυνεύει με κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει το υπουργείο.
Δηλώσεις Ρέππα
Τραγικές θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των προτάσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.
Ο υπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο πρόγραμμά του προχωρά σε υποκλοπή και αντιγραφή βασικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ όπως το κυβερνητικό τρίπτυχο ανάπτυξη-απασχόληση-κοινωνική συνοχή που έχει τεθεί ως τίτλος στο οικονομικό πρόγραμμα.
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι παραπλανά τους πολίτες όταν μιλά για συναινετικές διαδικασίες, θυμίζοντας ότι την περίοδο 1990-93 επέβαλε τους νόμους Σιούφα και Σουφλιά παρακάμπτοντας την όποια μορφή κοινωνικού διαλόγου και τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων.
Σημείωσε επίσης ότι στις διαδικασίες ψήφισης του πρόσφατου νόμου 3029 (νόμος Ρέππα) αρνήθηκε να συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής για να συγκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις στο ασφαλιστικό που αποκαλύπτονται σήμερα.
Σχόλια Βερελή για τις Μεταφορές
Απάντηση στα όσα ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία στο οικονομικό της πρόγραμμα και έχουν σχέση με τους φορείς και Οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο Μεταφορών έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρίστος Βερελής.
Για τον ΟΣΕ, ο υπουργός τόνισε πως ο Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα είχε λησμονηθεί για περίπου 50 χρόνια και μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προγραμμάτισαν και ενέταξαν στα ΚΠΣ έργα που υλοποιούνται και έχουν φέρει ήδη αποτέλεσμα.
Για τα ΕΛΤΑ ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το 1999 είχαν έλλειμμα 70 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν διαρκώς κέρδη της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Βερελής σημείωσε ότι από ξεχασμένη δημόσια υπηρεσία που ήταν πριν από τρία χρόνια, έγινε ανώνυμη εταιρεία με κερδοφορία 280 εκατομμύρια ευρώ το 2002 και 300 εκατομμύρια ευρώ το 2003.
«Η ΝΔ στο πρόγραμμά της θέλει την άμεση αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την ανάληψη του μάνατζμεντ από ιδιώτη. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί οικονομικό σφάλμα, αλλά και πρόκληση προς τα εκατομμύρια των μικροαποταμιευτών του.»
Στο θέμα του ΟΤΕ ο υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ αμετανόητα επιμένει να συνεχίσει την πολιτική της που διεκόπη το 1993, υπενθυμίζοντας την «πρωτοφανή και μοναδική στον κόσμο απόφαση» να αποκλείσει τον ΟΤΕ από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, παραδίδοντας την αγορά σε δύο ξένες εταιρείες, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1996 έδωσε άδεια στον ΟΤΕ με τα θεαματικά αποτελέσματα της Cosmote.
Για τις αστικές συγκοινωνίες σημείωσε ότι η ΝΔ την περίοδο 1990-1993 ανακάλυψε τους «νοικοκυραίους» των ΣΕΠ, με αποτέλεσμα σχεδόν να διαλυθούν οι συγκοινωνίες και να υπερδιπλασιασθούν οι τιμές των εισιτηρίων.
«Οι αστικές συγκοινωνίες σήμερα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι τιμές των κομίστρων διατηρούνται πάντοτε σε χαμηλά επίπεδα, αφού προσφέρουν κοινωνικό έργο και προσελκύουν κίνηση. Το λειτουργικό κόστος ανά επιβάτη τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, ενώ έχει ολοκληρωτικά ανανεωθεί ο στόλος των λεωφορείων, των τρόλεϊ, των τρένων και των σταθμών των ΗΣΑΠ» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Προς ένταξη και ο γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο μαστού
- Ιράν – ΗΠΑ: Διπλωματικά παιχνίδια στο Ισλαμαμπάντ – Επισφαλής η εκεχειρία στον Λίβανο
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας και ενέργειας
- The Lancet: Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την Covid-19
- Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι «θα είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»
- Βενεζουέλα και Κολομβία ανακοινώνουν στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις «μαφίες»
