51

Αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ μετέβη την Τρίτη στη Λιβύη προκειμένου να συνδράμει τους ειδικούς ΗΠΑ και Βρετανίας στο έργο της επαλήθευσης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, επιβλέποντας ακολούθως τη διαδικασία καταστροφής του σχετικού εξοπλισμού.

«Οι επιθεωρητές της υπηρεσίας έχουν ήδη αρχίσει το έργο τους στην Λιβύη για να επαληθευτεί με κάθε λεπτομέρεια το πυρηνικό πρόγραμμα […] και θα τους συνδράμουν και άλλοι ειδικοί τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι κατά τη συνάντηση του γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον συμφωνήθηκε όπως η υπηρεσία του ΟΗΕ επιβλέψει τη διαδικασία καταστροφής του παράνομου εξοπλισμού της Λιβύης από ειδικούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η αποστολή της ΙΑΕΑ έφθασε στη Λιβύη στις 2:00 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Τρίτης· πρόκειται για την πρώτη ομάδα επιθεωρητών που μεταβαίνει στην Τρίπολη κατόπιν της επίσκεψης του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο αφρικανικό κράτος τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η ΙΑΕΑ επιθυμεί να φθάσει στη ρίζα του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης, να κάνει μία επίσημη απογραφή του προγράμματος και να επαληθεύσει όλα τα επίσημα έγγραφα που έχουν υποβληθεί από τις Αρχές της Τρίπολης. ΙΑΕΑ και οι Αμερικανοί έχουν καλά μέσα επικοινωνίας. Ο καθένας γνωρίζει το ρόλο του» επισήμανε δυτικός διπλωμάτης από τη Βιέννη μιλώντας στο AFP.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ