Aκυρώθηκαν δύο πτήσεις της British Airways προς τις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας
Την ακύρωση της πτήσης 223 με προορισμό την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε η British Airways, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Είναι η δεύτερη πτήση που ακυρώνεται, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Aeromexico, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Μεξικού.
Την ακύρωση της πτήσης 223 με προορισμό την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε η British Airways, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Είναι η δεύτερη πτήση που ακυρώνεται, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Aeromexico, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Μεξικού.
Εκπρόσωπος της μεξικανικής εταιρείας δήλωσε ότι αρχικά ακυρώθηκε η πτήση 490 με προορισμό το Λος Αντζελες, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να ακυρωθεί και η πτήση της Πέμπτης.
«Επρόκειτο για πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με κάποιο κίνδυνο. Με βάση αυτή την πληροφορία αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τις πτήσεις» δήλωσε ο Αγουστίν Γκουτιέρες Κανέτ.
Στο Λονδίνο, η British Airways αποφάσισε να ακυρώσει την πτήση 223 προς την Ουάσινγκτον, γεγονός που αυτόματα οδήγησε και στην ακύρωση της πτήσης επιστροφής από την Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο. Το ίδιο συνέβη και με την αντίστοιχη πτήση της Πρωτοχρονιάς.
«Ζητούμε ειλικρινά συγνώμη από τους επιβάτες μας, αλλά αυτό κρίθηκε αναγκαίο για λόγους ασφαλείας» εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι 180 επιβάτες ταξίδεψαν τελικά με πτήσεις άλλων εταιρειών.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και πάλι στην «περιπετειώδη» πτήση της British Airways με προορισμό την Ουάσινγκτον, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα και ο έλεγχος δεν είχε σχέση με κάποιον από τους επιβάτες» σημείωσε.
Λάθος πληροφορίες του FBI
Σε λάθος του FBI για την ταυτότητα επιβατών των πτήσεων της Air France οφείλεται η ματαίωση των έξι πτήσεων από το Παρίσι προς το Λος Αντζελες.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται επίσημες γαλλικές πηγές. Τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στελέχη του FBI στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι παρέδωσαν στη γαλλική αστυνομία λίστα με έξι ονόματα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τρομοκράτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα επρόκειτο να καταλάβουν αεροπλάνο της Air France.
Τελικά, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει έξι πτήσεις της εταιρείας με προορισμό το Λος Αντζελες. Τα άτομα που περιλαμβάνονταν στη λίστα του FBI και επρόκειτο να ταξιδέψουν με τις πτήσεις αυτές ανακρίθηκαν. Όμως, αντί να βρεθούν ενώπιον «τρομοκρατών», οι Γάλλοι εντόπισαν ένα παιδί που είχε το ίδιο όνομα με αυτό του ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης της Τυνησίας, έναν Γάλλο ασφαλιστή, μία ηλικιωμένη Κινέζα, και τρεις ακόμη Γάλλους πολίτες.
Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι έρευνες δεν δικαιολόγησαν τις αμερικανικές υποψίες και οι πτήσεις έγιναν κανονικά από τις 26 Δεκεμβρίου.