Τουλάχιστον 22.000 τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στο Ιράν
Σε περίπου 13.000, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής πόλης Μπαμ, υπολογίζονται οι νεκροί που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που συγκλόνισε το Ιράν. Το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά τους 22.000 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμα και για 30.000 νεκρούς.
Σε 13.000 περίπου, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής πόλης Μπαμ, υπολογίζονται οι νεκροί που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που συγκλόνισε το Ιράν την περασμένη Παρασκευή. Το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά τους 22.000 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός ίσως φθάσει τους 30.000 νεκρούς.
Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, οι 2.000 πέθαναν μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία της περιοχής. Περίπου 200 άνθρωποι ανασύρθηκαν, χθες Σάββατο, ζωντανοί από τα ερείπια της πόλης Μπαμ.
Οι ιρανικές αρχές και τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής στην επαρχία Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν εξέφρασαν την Κυριακή την απαισιοδοξία τους για τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που ισοπέδωσε το 70% των κτιρίων στην Μπαμ.
Την Κυριακή, Ιρανός αξιωματούχος, εξερχόμενος από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Κερμάν, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τα 22.000 άτομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ταφεί περίπου 20.000 νεκροί.
Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους της πόλης Μπαμ, καθώς το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στην περιοχή Μπαντάρ Αμπάς, στα νότια της χώρας.
OHE: Σταματούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Μπαμ
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σήμερα Κυριακή θα σταματήσουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, καθώς και ότι δεν χρειάζεται πλέονν να μεταβούν στην πόλη ξένα συνεργεία διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Μπαμ του εκπροσώπου του ΟΗΕ Τζέσπερ Λουντ με τις ιρανικές αρχές «αποφασίστηκε ομόφωνα πως δεν είναι πλέον αναγκαίο να σταλούν στην πόλη αυτή άλλα ξένα συνεργεία διάσωσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού εξήγησε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με τα συνεργεία 16 χωρών που βρίσκονται ήδη εκεί, αλλά δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, «εκτός να συμβεί κάποιο θαύμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.