Η Λιβύη συμφωνεί στη διενέργεια αυστηρών επιθεωρήσεων σε πυρηνικές της εγκαταστάσεις
Η Λιβύη είναι έτοιμη να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), το οποίο ανοίγει το δρόμο σε αυστηρότερες και αιφνίδιες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.
28
Η Λιβύη είναι έτοιμη να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), το οποίο ανοίγει το δρόμο σε αυστηρότερες και αιφνίδιες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA).
Την πρόθεση της Τρίπολης ανακοίνωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο πρωθυπουργός της χώρας Σούκρι Γάνεμ. «Είμαστε μέλη της διεθνούς κοινότητας. Θα τηρήσουμε τη δέσμευση που αναλαμβάνουμε απέναντι στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.
«Μετατρέπουμε τα σπαθιά μας σε άροτρα, και αυτό το βήμα πρέπει να το εκτιμήσουν και να το ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες», είπε ο Σ.Γάνεμ προσθέτοντας ότι «η οικονομική πρόοδος είναι σημαντικότερη από τα όπλα».
Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί Σαββατοκύριακο εντατικών διαπραγματεύσεων με την ΙΑΕΑ στη Βιέννη, μετά τη ανακοίνωση-δέσμευση του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι ότι η χώρα εγκαταλείπει τις προσπάθειες για ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.
Η Λιβύη είχε ήδη υπογράψει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Όπλων, όχι όμως και το επιπρόσθετο πρωτόκολλο. Το ίδιο πρωτόκολλο υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα το Ιράν, έπειτα από τις ανησυχίες και τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442