
Στο 5% «σκαρφάλωσε» ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το γ΄τρίμηνο
Στο 5% «σκαρφάλωσε» ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ την Τρίτη. Οι επενδύσεις σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 12,1%.
27
Εντυπωσιακή αύξηση 5% σημείωσε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους. Η αύξηση αυτή διαδέχεται τις προηγούμενες αυξήσεις του ΑΕΠ κατά 4,3% και 4,5% που είχαν σημειωθεί το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.
Παράλληλα, στο τρίτο τρίμηνο του 2003 σημειώθηκε και σημαντική αύξηση των επενδύσεων, κατά 12,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η αύξηση των επενδύσεων ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και η συνολική ζήτηση της οικονομίας κατά 2,5%.
Εξάλλου οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση το τρίτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους κατά 3,8%.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2003 (τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ, αυξήσεις σημειώθηκαν τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές η αύξηση φθάνει το 3,2% (συνεισφέροντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας σε ποσοστό 0,5%).
Τέλος, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατα 4,2% (με ρυθμό χαμηλότερο απο την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ), γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των εισαγωγών συμμετείχε στη μείωση του σχετικού μεριδίου της στη συνολική προσφορά της οικονομίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Βρετανία: O Μπέρναμ καταργεί τον φόρο στους λογαριασμούς ενέργειας
- Ευλογιά προβάτων: Εννέα κρούσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
- «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη»: Πανό από συγγενείς και πολίτες έξω από το δικαστήριο
- Έπσταϊν: Ακόμη μια γυναίκα υποστηρίζει ότι συνέχιζε τους βιασμούς ενώ εξέτιε την ποινή του
- Έφτασε στο Μεξικό ο Πινέδα: «Ο Αλμέιδα ξέρει πόσο τον εκτιμώ, ήρθα στη Μοντερέι για να δουλέψω σκληρά» (vid)
- Aγορά εργασίας: Αύξηση ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και της συμμετοχής



