Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Γεωργία ο Σεβαρντνάντζε

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Γεωργία ο Σεβαρντνάντζε

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Γεωργίας κατήγγειλε το γραφείου Τύπου του Σεβαρντνάντζε, λίγες ώρες μετά την εισβολή Γεωργιανών στο Κοινοβούλιο της χώρας. Ο Σεβαρντνάντζε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

38

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Γεωργίας κατήγγειλε το γραφείου Τύπου του Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, λίγες ώρες μετά την εισβολή εξαγριωμένων Γεωργιανών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο της χώρας, στην Τιφλίδα.

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον του προέδρου έληξε χωρίς απώλειες. Ο πρόεδρος Σεβαρντνάντζε είναι ζωντανός» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Γεωργιανός πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αποκαταστήσει την τάξη. Ωστόσο, απείλησε ότι εάν το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την απόφασή του για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 48 ώρες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα δώσει εντολή στον στρατό και την αστυνομία να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, τέσσερα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, περισσότερα από 10 λεωφορεία και μινί μπας γεμάτα στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τιφλίδα.

Πολλοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το κτίριο του υπουργείου, που απέχει περίπου δύο χλμ. από το μέγαρο του Κοινοβουλίου. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης παράμενουν έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας πιεστικά από τον Σεβαρντνάντζε να παραιτηθεί μέσα από μια «βελούδινη επανάσταση».

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίνο Μπουρντζανάτζε δήλωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. «Ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το σύνταγμα, θα αναλάβω τα καθήκοντα του προέδρου έως ότου γίνει σαφές κατά πόσον έχει την ικανότητα να συνεχίσει» δήλωσε.

Η Μπουρντζανάτζε έχει τη στήριξη και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σεβαρντνάντζε μπορεί να παραμείνει προσωρινά πρόεδρος της Γεωργίας μόνο στην περίπτωση που θα προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η κατάσταση στην Τιφλίδα προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας. Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αποστείλει στην Γεωργία τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα φτάσει στην Τιφλίδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εξέγερση της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα το Σάββατο χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης στη Γεωργία εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση του Σεβαρντνάντζε. O Σεβαρντνάντζε απομακρύνθηκε από το κτίριο από άνδρες της ασφάλειάς του.

Μπροστά από το κτίριο της προεδρίας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έφθασε μαζί με τους διαδηλωτές μπροστά στη σιδερένια πύλη της προεδρίας, φώναζε «Σεβαρντνάντζε, ετοίμασε ένα αεροπλάνο για να φύγεις. Είναι η νίκη μας, είναι η νίκη μας» φώναξε.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Σαακασβίλι έδωσε στον Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε διορία «45 λεπτών, για να αναγνωρίσει την ήττα του».

«Ο Σεβαρντνάντζε πρέπει να αναγνωρίσει την ήττα του. Του μένουν 45 λεπτά, μετά θα είναι πολύ αργά, μετά θα πάμε να τον βρούμε» διακήρυξε ο Σαακασβίλι από το μπαλκόνι του δημαρχείου στο πλήθος των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή, του απάντησε αμέσως. «Είμαι έτοιμος να συζητήσω με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τελεσίγραφα» δήλωσε ο Σεβαρντνάντζε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Αφού βγήκε από το κτίριο, μιλώντας σε 5.000 περίπου οπαδούς του, ο Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και εγκατέλειψε την περιοχή με ισχυρή συνοδεία.

«Δεν θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου παρά μόνο δια της συνταγματικής οδού. Δεν θα φύγω, είμαστε όλοι μαζί» είπε με ήρεμη φωνή, χειροκροτούμενος από τους οπαδούς του. «Όλα τα θέματα μπορούν να διευθετηθούν με το νόμιμο τρόπο. Απαιτούμε την αλήθεια» δήλωσε ο 75χρονος Σεβαρντνάντζε, πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και αναχωρήσει συνοδεία δεκάδων σωματοφυλάκων του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies