71

Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, που ηγείται του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, εκδηλώθηκε στο Κιρκούκ το πρωί της Πέμπτης. σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες.

Ο ίδιος ο Ταλαμπανί βρίσκεται στην Τουρκία την Πέμπτη, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιών πολλά παιδιά που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν το μάθημά τους σε κοντινό δημοτικό σχολείο.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας» επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε επιτόπου ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς είναι ο καμικάζι. «Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το ποιος ήταν ο στόχος» δήλωσε ο ταγματάρχης Νταγκ Βίνσεντ, προσθέτοντας ότι η βόμβα μπορεί να εξερράγη πρόωρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα γραφεία διορισμένου από τις αμερικανικές δυνάμεις τοπικού συμβουλίου στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άτομα -εκ των οποίων ένας Αμερικανός στρατιώτης- και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 12.

Στη Βασόρα, το κόμμα της Δημοκρατικής Κίνησης των Ασσυρίων ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νεκρός ο Σαργκούν Νανού Μουράντο, εκπρόσωπος του κόμματος στο τοπικό συμβούλιο, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής την Τετάρτη.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ακόμη την Πέμπτη ότι ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν βόμβα στον κυριότερο πύργο τηλεπικοινωνιών της Βαγδάτης. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, παρόμοιος με αυτόν που συνήθως χρησιμοποιούν οι ομάδες ανταρτών, εντοπίστηκε μέσα στον πύργο τηλεπικοινωνιών που βρίσκεται στην κατοικημένη συνοικία Μανσούρ.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων άκουσε το θόρυβο, ο οποίος πιθανότατα προήλθε από ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν αν οι πυροτεχνουργοί προκάλεσαν την έκρηξη του μηχανισμού ή αν υπήρξαν θύματα και ζημιές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό