Αυξάνονται τα κρούσματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
Αθήνα: Τα 600.000 άτομα αγγίζουν οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στη χώρα μας, εκ των οποίων ποσοστό 56% δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αθήνα: Τα 600.000 άτομα αγγίζουν οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στη χώρα μας, εκ των οποίων ποσοστό 56% δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησαν από κκοινού η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία – Ομάδα ΧΑΠ Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, επισημάνθηκε ότι το νόσημα, ιδίως στις προηγμένες χώρες, οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα.
Τα βασικά συμπτώματά του είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια, ενώ σε προχωρημένο στάδιο καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθιστώντας απαραίτητη την υποβοήθηση της αναπνοής τους με φιάλες οξυγόνου.
Στην εποχή μας η ΧΑΠ αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας. Μόνο στις ΗΠΑ αποτελεί την 4η αιτία θανάτου και νοσηρότητας, ενώ έως το έτος 2020 υπολογίζεται ότι βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των βασικότερων παραγόντων νοσηρότητας-θνησιμότητας.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόκειται να δημοσιευτούν στο διεθνές ιατρικό έντυπο “Chest” και περιληπτικά αναφέρουν:
– Οι εννέα ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8,4%), ήτοι περίπου 600.000 άτομα.
– Το 56% αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
– Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
– Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (1,6% έναντι 4,8%).
– Ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός.
– Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός (Αθήνα:6%, Αστικά κέντρα πλην Αθήνας:10,1% , Αγροτικές περιοχές: 15.1%).
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
- LIVE: Ο μεγάλος τελικός του World Cup πόλο Ελλάδα – Ουγγαρία
- Όλυμπος: Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως πολιτιστικό αγαθό, εξαίρετης οικουμενικής αξίας
- «Γιατί η Ρεάλ σταματά να ασχολείται με τον Ολίσε» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442