43

Η υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει κατά πάσα βεβαιότητα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες το θέμα-«κλειδί» των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, ύστερα από την ανάδειξη στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη του SPD του θέματος αυτού σε μείζον σημείο αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CDU/CSU, τόσο από τον καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και από τον Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη -η οποία αποτελεί το «προοίμιο» του τακτικού συνεδρίου του SPD, που αρχίζει σήμερα Δευτέρα- ξεκίνησε τις εργασίες της την Κυριακή μέσα σε ένα κλίμα που υπαγόρευσε η τρομοκρατική επίθεση ενάντια στις εβραϊκές συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, φορτίζοντας έτσι τους ομιλητές, τόσο σε μία αντιτρομοκρατική-αντιρατσιστική κατεύθυνση όσο και στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς τα θύματα και της στήριξης της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Σρέντερ, μιλώντας στους 280 αντιπροσώπους του κόμματος που θα εκλέξουν τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, χαρακτήρισε «ελεεινή εκστρατεία» την πρόθεση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) να καταστήσει την απόρριψη της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας «για οπορτουνιστικούς και ιδιοτελείς κομματικούς λόγους» κεντρικό σημείο της δικής της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές.

Κατέστησε, δε, σαφές ότι η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να συνοδεύσει εποικοδομητικά την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Κάθε γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε την Τουρκία επί 40 χρόνια ότι μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να πληροί τις αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις» είπε ο Σρέντερ καταλογίζοντας στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας «λιποταξία» από τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Με μία ευρωπαϊκή Τουρκία» πρόσθεσε «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα, ένα πρότυπο στον κόσμο, καταδεικνύοντας ότι είναι δυνατό μία χώρα με ισλαμική κουλτούρα να είναι ταυτόχρονα δημοκρατική και ευρωπαϊκή».

Ανάλογη στάση Φερχόιγκεν

Ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, που προηγήθηκε του Σρέντερ στο βήμα και ο οποίος, χωρίς να τάσσεται υπέρ της αναίρεσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, έχει επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την σκοπιμότητα μιας τουρκικής ένταξης, εκφράζοντας έτσι και ένα σχετικά μεγάλο μέρος των Σοσιαλδημοκρατών, υπήρξε «γλαφυρότερος».

«Κάθε κρατούμενος που δεν βασανίζεται στην Τουρκία, κάθε καταδικασμένος που δεν στήνεται στο απόσπασμα, κάθε ώρα μαθήματος στην κουρδική γλώσσα, κάθε δημοσιογράφος ή συγγραφέας που δεν σέρνεται στις φυλακές επειδή εκφράζει ελεύθερα την άποψή του είναι ένα επίτευγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι υποστηρίξαμε την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας και κρατήσαμε την πόρτα ανοικτή» είπε.

«Απαιτούσαμε πάντοτε από την Τουρκία να αλλάξει και να κινηθεί σε μία κατεύθυνση εκδημοκρατισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τώρα που η Τουρκία που πράγματι κινείται και η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων προχωράει με δραστικά και ενεργητικά βήματα, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε» προσέθεσε, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία στο πλευρό μας ως υπόδειγμα για τον ισλαμικό κόσμο».

Για Ιράκ, ΗΠΑ, Ευρώπη

Στην ομιλία του ο Σρέντερ αναφέρθηκε στην «ανησυχητική» εικόνα της διεθνούς κατάστασης με αιχμές τη διεθνή τρομοκρατία που «δεν έχει ακόμη κατανικηθεί», το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος που συγκρούστηκε με τις ΗΠΑ για το θέμα του πολέμου του Ιράκ, κατέστησε σαφές ότι παρά τις διαφορές που υπήρξαν με την Ουάσιγκτον, θεωρεί πλέον την ειρήνευση και τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ «θεμελιακό κοινό συμφέρον της Γερμανίας μαζί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση, η αποστροφή αυτή του Γερμανού καγκελαρίου σηματοδοτεί την «προλείανση εδάφους» για την επιτάχυνση μίας ενδεχόμενης συμμετοχής της Γερμανίας στην προσπάθεια ειρήνευσης του Ιράκ.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν τόσο η επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ όσο και οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την βραχυπρόθεσμη μετάβαση του ίδιου του Σρέντερ στις ΗΠΑ και μίας έκτακτης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους.

Αναφορικά με την «ευρωπαϊκή διάσταση» της ομιλίας του, ο κ. Σρέντερ εμφανίστηκε ως ένας υπερβολικά «παθιασμένος» Ευρωπαίος, τονίζοντας ότι το ξεπέρασμα των διαφορών που υπάρχουν σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν είναι θέμα τεχνοκρατών, αλλά των πολιτικών.

Ο Σρέντερ υπερασπίστηκε την χειραφέτηση της ΕΕ στο πεδίο της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής, χωρίς να παραλείψει τη γνωστή επωδό ότι δεν είναι σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και αντέκρουσε τους φόβους που εκφράζονται από ορισμένες πλευρές για τη στενή συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλουν να κηδεμονεύσουν κανένα. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αλλά υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν αποκλείουμε κανένα από μία στενότερη συνεργασία, οι φόβοι αυτοί είναι αδικαιολόγητοι» είπε.

Επικεφαλής ο Σουλτς

Στη Συνδιάσκεψη παρουσιάστηκε και το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μανιφέστο» του SPD, από τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εξελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου με ποσοστό 98,14%.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Αντόνιο Γκουτιέρες και ο πρόεδρος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Αλφρεντ Γκούζενμπάουερ.

ΑΠΕ