Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης θα επιδώσουν στο Φανάρι την απόφαση της Ιεραρχίας

Οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης θα επιδώσουν στο Φανάρι την απόφαση της Ιεραρχίας

Οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης θα επιδώσουν στο Πατριαρχείο την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η επιτροπή θα μεταβεί στο Φανάρι την Πέμπτη, αλλά δεν έχει εξουσιοδότηση για συνομιλίες εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

38

Οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος και Ξάνθης Παντελεήμων θα επιδώσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους ιεράρχες θα συνοδεύει ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Μισιακούλης.

Η επιτροπή θα μεταβεί στο Φανάρι την Πέμπτη. Ωστόσο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, δεν έχει εξουσιοδότηση να διεξαγάγει συνομιλίες επί του θέματος εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία «διατηρεί μεν πάντοτε την διάθεσή της για διάλογο, έχει όμως τη γνώμη ότι τυχόν επίσημος διάλογος πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική απόφαση των εκατέρωθεν Ιερών Συνόδων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε και στο γεγονός της μετάβασης στο Φανάρι δύο μητροπολιτών, του Ιωαννίνων Θεοκλήτου και του Φιλίππων Προκοπίου, οικεία βουλήσει. Ερωτηθείς σχετικά ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος τόνισε ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά ούτε η Σύνοδος, ούτε ο αρχιεπίσκοπος.

Ωστόσο σε επίμονες ερωτήσεις, είπε ότι οι δύο αρχιερείς δεν έλαβαν κανενός είδους άδεια για να μεταβούν στο Φανάρι, κάτι που πρέπει να κάνει κάθε μητροπολίτης, σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πάντως, οι δύο μητροπολίτες, που ανήκουν και οι δύο στις λεγόμενες Νέες Χώρες, ζήτησαν οι ίδιοι να συναντηθούν με τον Πατριάρχη, προκειμένου να του εξηγήσουν γιατί δεν συνέπραξαν σε μια απόφαση που τους έβρισκε αντίθετους και για αυτό άλλωστε αποχώρησαν από την ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα που συνεδρίαζε η Ιεραρχία.

Οι δύο μητροπολίτες δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Φανάρι. «Ισχύουν εις διπλούν τα όσα έχουμε ήδη πει» είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος και θεώρησε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» και «οι δηλώσεις δεν βοηθούν».

Οι δυο μητροπολίτες είχαν συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Τυρολόης Παντελεήμονα και τους μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριο και Φιλαδέλφειας Μελίτωνα.

Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης πατριάρχη – αρχιεπισκόπου, καθώς και οι δύο φαίνεται ότι έχουν λάβει πρόσκληση να παραστούν στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε, δεν γνώριζε όμως εάν και κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί την πρόσκληση ο αρχιεπίσκοπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies