Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Πρόταση τεσσάρων σημείων της ΔΙΣ προς εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι

Πρόταση τεσσάρων σημείων της ΔΙΣ προς εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι

Σε πρόταση τεσσάρων σημείων για την εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι κατέληξε η ΔΙΣ. Προβλέπεται η αποστολή καταλόγου υποψηφίων στο Φανάρι, για να προσθέτει ή να αφαιρεί ονόματα. «Αγκάθι» η ακόλουθη έγκριση από την Ιεραρχία των προτάσεων του Πατριάρχη.

38

Σε πρόταση τεσσάρων σημείων για την εκτόνωση της κρίσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέληξε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα σημεία είναι τα εξής: συνέχιση διαλόγου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμμετοχή ιεραρχών και νομοκανονολόγων, δέσμευση μνημόνευσης του Πατριάρχη στις λεγόμενες Νέες Χώρες ως ποιμενάρχη, αναγνώριση της πνευματικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου στις Νέες Χώρες και αποστολή καταλόγου υποψηφίων μητροπολιτών στο Φανάρι, για να προσθέτει ή να αφαιρεί ονόματα, σύμφωνα με το νόμο.

Η ΔΙΣ ενημερώθηκε, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, τόσο από τον κ. Χριστόδουλο όσο και από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο άτυπη μεσολαβητική προσπάθεια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης, ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της μεσολαβητικής προσπάθειας, που είχαν αναλάβει ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Αρίστος Κασμίρογλου.

Η πρόταση της ΔΙΣ θα συζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη 4 Νοεμβρίου.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις και πήγε και στο Φανάρι, ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας τους συνοδικούς ιεράρχες για τις εξελίξεις. Ο ιεράρχης τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «οικεία βουλήσει».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Φανάρι η πρόθεση ήταν μία, να ειρηνεύσουν τα πράγματα. «Εκεί, όταν κουβεντιάσαμε με τον Πατριάρχη βρήκαμε συμφωνία σε όλα πλην μιας φράσεως, ότι θα δεχθούμε ανεπιφύλακτα όλα τα άρθρα της Πράξεως του 1928. Εκεί είχα εγώ μερικές αντιρρήσεις για την Κανονικότητα. Στα άλλα ήμασταν πλήρως σύμφωνοι.»

»Στην αποστολή του καταλόγου κατ επανάληψιν είπαμε ότι θα αποσταλεί ο κατάλογος, για να προσθέσει ή να αφαιρέσει ο Παναγιότατος, όπως έχει δικαίωμα κατά τον νόμον. Αυτό πέντε ή έξι φορές το είπα.»

»Στη συνέχεια, όταν πάλι με πρωτοβουλία του ιδίου έγινε διάλογος με εκπρόσωπο του Πατριάρχη, τον Αγιο Περγάμου στη Μητρόπολη μου, ο Αγιος Περγάμου έφερε την πρόταση εντελώς διαφορετική, ότι δεν μπορεί να δεχθεί ο Πατριάρχης να κριθεί η πρόταση του περί προσθέσεως υποψηφίων υπό της Ιεραρχίας.»

»Του είπα ότι αυτό προσκρούει στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου και εκεί είναι η διαφορά. Δεν δέχονται να γίνει έγκριση υπό της ιεραρχίας, αλλά "ντε φάκτο" όταν προστεθούν τα ονόματα».

Ο μητροπολίτης Πειραιώς επισήμανε ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αν και τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκε κριτική γιατί αναλήφθηκε πρωτοβουλία ιεραρχών, που δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι από την Ιερά Σύνοδο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies